Hösten 1994 nådde en demokassett Kalmar nation. Bandet bakom kassetten hette Broder Daniel och hade börjat bli omtalat som ett hett indieband, men hade ännu inte släppt någon singel. Kalmar nation, med rykte om sig att hitta bra band, bokade in en spelning 9 september.
– Större delen av publiken hade aldrig hört talas om dem och verkade rätt chockade. Så det var ganska lyckat ändå, minns Anders Zaine, bandbokare på Kalmar nation åren 1993–1997.
Redan samma vinter, 25 februari 1995, kom Broder Daniel tillbaka till Kalmar nation. Nu hade de slagit igenom med singeln ”Cadillac” och jag var också där, som ett av många unga indiefans. Jag armbågade mig fram till en bra plats framför scenen.
Konserten blev kaosartad.
– Broder Daniel blev snabbt kända för att vara ett vilt liveband och stämningen var vild både på scen och i publiken, säger Anders Zaine.
LÄS MER: "Uppsalas studenter sprang fram till Brigitte Bardot"
Henrik Berggren dunkade hål i en skiva i innertaket med mikrofonstativet och senare slängde han också ut stativet i publiken, eventuellt efter att någon kastat en flaska mot scenen. En ung kvinna fick stativet i huvudet och svimmade av. I tumultet fick jag själv en flisa av en framtand utslagen, som ett permanent minne av konserten. Anders Zaine berättar att Henrik Berggren efteråt förklarat att han rycktes med av stämningen. Troligen visste han inte heller att någon hade skadats förrän efter konserten.
– Stämningen efteråt var hätsk. Vi var ju sura på bandet för det som hade hänt, säger Anders Zaine.
LÄS MER: När Led Zeppelin var förband i aulan
Själv hängde jag och en kompis kvar och väntade på att en vän skulle intervjua bandet. Vi satt på scenkanten och Henrik Berggren kom ut en stund från logen, jag minns att han var tyst och tuggade på en test av vännens långa hår, vilket hon tillät med motiveringen att ”det är ju ändå Henrik Berggren”.
Ändå kunde hon då inte veta att Berggren skulle bli en kultfigur i svenskt musikliv, skriva en popklassiker (”Shoreline”) och vara med och lägga grunden till det än i dag aktuella Göteborgssoundet.
Två månader senare släpptes debutalbumet ”Saturday Night Engine” och Broder Daniel åkte ut på en större turné runt Sverige. Men de kom inte tillbaka till Kalmar nation.
Det sägs att Broder Daniel portades efter den här spelningen. Är det sant?
– Nja, portades och portades, det är svårt att säga. Men jag tror inte att de fick hela gaget. Och det blev ju hursomhelst ingen mer spelning, säger Anders Zaine.
Fotnot: Kultvarning är UNT Kulturs artikelserie om kulturhändelser ur Uppsalas närhistoria. Har du varit med på någon rolig, udda eller osannolik kulturhändelse? Tipsa oss gärna på kultur@unt.se. Skriv ”kultvarning” i ämnesraden.