När Led Zeppelin var förband i aulan

Fredag 14 mars 1969 var det konsert i Universitetsaulan med Country Joe and the Fish som huvudnummer. Som förband hade en färsk grupp från Storbritannien bokats – Led Zeppelin.

25 juni 2018 07:00

Led Zeppelin besökte faktiskt Uppland redan i september 1968, samma år som gruppen bildades. Då var det Ängby park i Knivsta som gällde, något som UNT berättade om i en artikel 2005 i samband med att Led Zeppelin fick Polarpriset. Hösten 68 hette gruppen fortfarande The New Yardbirds. Men när första plattan släpptes i januari 1969 hade gruppen bytt namn till Led Zeppelin, vilket också blev titeln på debutalbumet.

Med plattan i ryggen åkte Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham och John Paul Jones på turné i bland annat Skandinavien. Spelschemat var tufft. Den 13 mars spelade de i Leicester, dagen därpå blev det tre gig i Sverige. De började med en inspelning av låten ”Communication Breakdown” i en studio hos Sveriges Television. På kvällen spelade de i Konserthuset i Stockholm innan de vid 22-tiden kom till Uppsala för konserten i Universitetsaulan.

– Ljudet var, precis som vanligt i aulan, fruktansvärt dåligt, minns Anders Folke, som senare blev konsertarrangör och en av Musikforums förgrundsgestalter.

Han var även på plats i Ängby park hösten före och tycker nog att den spelningen var vassare tack vare bättre ljud och en miljö som var mer anpassad till rockkonserter.

En annan som såg Led Zeppelin i Universitetsulan var Hans Wahlund.

– Jag var bara 14 år och gick dit med en klasskompis för att att kolla på Country Joe and the Fish som hade en stor hit då. Jag hade inte någon större koll på medlemmarna i Led Zeppelin och visste inte att det fanns trådar tillbaka till The Yardbirds. För mig handlade det om ett förband som skulle spela innan Country Joe gick på, säger han.

Efter konserten var de flesta överens om att det var Led Zeppelin som hade varit den stora behållningen, minns Hans Wahlund. Enligt honom byggde spelningen på låtarna från det första albumet, som han införskaffade ganska snart efter konserten.

– Jag minns att de gjorde långa, utdragna versioner av låtarna. Jimmy Page drog med stråken över strängarna och jobbade med rundgång och ljudeffekter. Då var det väl nästan bara Jimi Hendrix som gjorde sånt, så det tyckte man var häftigt.

Ett annat minne från konserten är att ljudanläggningen plötsligt lade av mitt i en låt. Trots det hördes Robert Plants mäktiga sång i aulan.

Det var en hel del folk på plats denna fredagskväll, fast knappast fullsatt.

– Vi hade platser en bit upp på höger sida. Det var inte direkt glest med publik, men visst fanns det tomma platser, minns Hans Wahlund.

Led Zeppelin

Medlemmar: Jimmy Page (gitarr och andra stränginstrument), Robert Plant (sång och munspel), John Paul Jones (bas, keyboard, mandolin, akustisk gitarr), John Bonham (trummor och slagverk).

Brittiskt rockband som bildades 1968 och splittrades 1980 efter John Bonhams död.

Därefter har det bara blivit en officiell återförening, i London 2007. Page och Plant har också turnerat och samarbetat en del.

Betraktas som ett stilbildande band som banat väg för hårdrocksvågen i början på 70-talet.

Spelade i Knivsta 14 september 1968 och i Universitetsaulan i Uppsala 14 mars 1969

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner