Vi lär våra barn att lösa konflikter med ord och argument, inte med skrik eller våld. ”Use your words, honey” var en fras jag ofta hörde föräldrar säga till sina barn i Bostons lekparker när vi bodde där i början av 2000-talet. Ett fint sätt att bemöta ett gnällande eller skrikande barn, en påminnelse om att vi fått språket för att kunna uttrycka vår åsikt. Frågan är hur bra vi vuxna är på att leva som vi lär.
Organisationen PEN har i veckan hållit sin internationella kongress i Uppsala. Ett Uppsala i höstkostym har fått besök av författare och journalister från nära hundra länder. PEN står för Poets, Essayists, Novelists och har sedan 1921 arbetat för det fria ordet.
Temat för årets kongress är "Power of words – Future challenges for freedom of expression" och förutom interna möten och workshops har kongressen i veckan även varit synlig för oss Uppsalabor. Det har pågått offentliga samtal om yttrandefrihet och demokrati, författarbesök i bokhandlar och poesiläsningar på teatrar.
Tidpunkten för kongressen känns nästan kuslig. En vecka efter det svenska valet som följts av högljudda utspel om public service och diskussioner om journalismens och fria mediers roll i samhället.
Det är också bara veckor sedan det brutala attentatet mot Salman Rushdie. En påminnelse om att hot mot författare måste tas på största allvar. De rigorösa säkerhetskontrollerna av alla externa besökare som släpps in på öppningsceremonin i universitetsaulan blir också en påminnelse – det är fortfarande långt ifrån ofarligt att sätta ord på papper.
Medan Rushdie fortfarande återhämtar sig från de skador han fick vid överfallet inledde Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson med att hedra alla de som använt just orden för att påverka, och alla författare som inte kan närvara. För Sveriges del främst Dawit Isaak och Gui Minhai.
Den amerikanska författaren Siri Hustvedt – sedan länge en stark röst inom PEN – var huvudtalare vid öppningsceremonin. Hon pratade bland annat hur hån, hat och hot har blivit "online sports". Eller som Uppsalaförfattaren tillika styrelseledamoten i PEN international Ola Larsmo uttryckte det i en artikel i UNT tidigare i veckan: "Pen har blivit en otäckt relevant organisation på senare år."
Låt oss hoppas på en framtid där fler kan bemöta ord med ord, inte ord med mord.