Från den 24 februari 2022 har Natasha Dahnbergs digitala flöde varit fyllt av bilder från krigets Ukraina, bilder med rök. Röken kommer från byar och storstäder, från nedskjutna flygplan och sänkta båtar. Hon ser bilderna via nyhetskanaler och berättelser från de ukrainska barn som hon undervisar varje fredag på konstmuseet i Uppsala.
UNT intervjuade Natasha Dahnberg strax efter att kriget i Ukraina brutit ut. Då kände hon sig nästan handlingsförlamad. Hon har både svenskt och ryskt medborgarskap och som ryska skäms hon för det som händer och hur hennes gamla hemland agerar. I dag skapar hon åter konst men att återvända till Ryssland är inte möjligt som det ser ut just nu.
– Det är inte bättre i dag, det är svartare. Människor är rädda för terror, att ett civilt flygplan ska sprängas eller skjutas ner, att drönare faller ner är vardag. Människor har ekonomiska problem. Jag vågar inte åka tillbaka till Ryssland, i och med intervjuer med er på UNT och SVT kan jag kan få problem.
Hon har kontakter med vänner i konstbranschen i sitt hemland som säger att de är hårt censurerade. Konstnärer som publicerar kritiska utsagor på sociala medier plockas bort. Från statligt och kommunalt ägda museers affischer suddas konstnärers namn ut som ett straff för att de uttalar sig offentligt.
– Kriget kom till Ryssland, inte som i Ukraina men det är på väg ditåt. En hel generation män är borta, förlamning och depression sprider sig bland människorna. Konsten är mitt sätt att kommunicera med omvärlden, säger Natasha Dahnberg.
Den 9 september har hon vernissage då hon ställer ut en av sina målningar i ett skyltfönster vid Fridhemplans T-banenedgång. Målningen heter "Vindarnas dal" och har tidigare ställts ut i galleri Leoparden här i Uppsala.
– Jag betraktar himlen över Östersjön, där det ständigt passerar moln som rör sig mot öst eller kommer därifrån. Ryssland som jag kommer från ligger där, och sedan mer än ett och ett halvt år kan jag till skillnad från dessa moln inte resa dit, säger Natasha Dahnberg om sin målning.
Sedan förra året anordnar hon en konstskola för ukrainska familjer med barn från 3 år till 17. Det har varit sommaruppehåll men den drar i gång igen 15 september.
– På det sättet vill jag ge ukrainska kvinnor och barn lite av den kärlek och mänskliga värme som mitt land tog ifrån dem, säger hon.
Utställningen vid Fridhemsplan pågår till och med 27 september.