Appen Uppsala konst och kulturarv byggs ut undan för undan. Nyligen berättade UNT om kapitlet "Nycklar till staden", där bland annat Stora Torgets mörka historia skildrades.
"Det senaste tillskottet heter "Från folkhemskonst till graffiti" och skildrar hur Gottsunda växte fram på 1970-talet som en del av miljonprogrammet och hur ny offentlig konst under årtiondena berikat gator, torg och parker.
Men perspektivet är långt ifrån enbart tillbakablickande. Samtiden och framtiden får också utrymme.
– I Gottsunda satsas det på nya bostäder med ett nytt stadsstråk, nya parker och torg och en ny skola. Utbyggnaden av den offentliga konsten är en del av utvecklingen, säger Katarina de Verdier, intendent, offentlig konst, Uppsala kommun.
Hon poängterar hur viktigt det är att offentlig konst når ytterområden och även samhällen en bit från Uppsala.
– På senare tid har vi jobbat med Östra Salabacke, Årsta och Gränby plus nyare stadsdelar som Rosendal. Dessutom händer det saker i Bälinge, Lövstalöt och Storvreta. Men det hindrar inte att vi också presenterar ny konst i stadskärnan, som cykelskulpturen "Hermes" på Stora Torget och andra verk i Stadsträdgården och längs Åstråket.
Att valet föll på Gottsunda när appen Uppsala konst och kulturarv nu lämnar stadskärnan är inte så märkligt, menar Katarina de Verdier. Här finns redan en hel del konst att berätta om plus att flera nya verk är på gång.
Till den senare kategorin hör "U2325", en modern runsten där konstnären Paula Urbano inspirerats av den ungefär 1 000 år gamla runstenen "U899" längs grusvägen mellan södra Gottsunda och Vårdsätrabadet.
Originalets form behålls, men i stället för inskriptionen har konstnären format ett löv av olika sorters sten. Mångfalden ska spegla dagens Gottsunda. På baksidan ska poesi av Gottsundabor graveras in. Nästa sommar väntas den stå på plats i Centrumparken, en yta som samtidigt ska fräschas upp.
Det allra nyaste verket av de befintliga är konstnären och konstpedagogen Elisabeth Buchts "Som vår lillasyster sa (vi har framtiden i våra händer)", som pryder en gångtunnel. Konstverket har skapats i samarbete med en grupp ungdomar från SyskonSKAP, en del av Konstfrämjandet Upplands konstpedagogiska verksamhet i Gottsunda. Det bygger på ett gemensamt utforskande av en gemensam miljö, där mönster och symboler lyfts fram.
Ett verk som stått desto längre i stadsdelen är Astrid du Rietz "Fem på sextant", statyn i Lina Sandells park längs Hugo Alfvéns väg. Här gestaltas fem flickor som håller varandras händer i en ringdans på en sexkantig sockel, ett verk med många detaljer som inbjuder till tankar och funderingar. Kanske handlar det om ett förestående uppbrott, att det är dags att lämna barndomens gemenskap och påbörja resan mot vuxenvärlden?
De existerande och kommande verken i Gottsunda är, enligt Katarina de Verdier, bra exempel på konst som vill tydliggöra platsen och ge den en identitet.
– Vi vill att den offentliga konsten ska bidra till gemenskap och kanske rent av leda till en känsla av stolthet.
Hon är säker på att den offentliga konsten är betydelsefull i människors vardagsmiljö. Det framgår inte minst av reaktionerna vid de sällsynta tillfällen då ett konstverk stjäls eller utsätts för skadegörelse.
– Sådant väcker alltid känslor.