I slutet på april beslutade kulturnämnden i Uppsala kommun att Vänges bibliotek ska stängas vid årsskiftet. Beslutet är en del av ett sparpaket som, enligt den politiska majoriteten, är nödvändigt för att komma till rätta med Bibliotek Uppsalas ekonomiska problem.
En av dem som omgående skred till handling var Hagbybon Jessica Wiexén. Som UNT tidigare rapporterat lyckades hon snabbt samla in närmare 900 namnunderskrifter från personer som motsätter sig en nedläggning.
– Vänge och Järlåsa pekas ut som prioriterade bostadsorter framöver. Att då lägga ned biblioteket går helt enkelt inte ihop, säger hon i eftermiddagssolen utanför biblioteket.
Jessica Wiexén får medhåll av Vängebon Niklas Larsson, som inte tror att Stenhagens bibliotek är ett realistiskt alternativ för de allra äldsta. Kompensation i form av utökad Boken kommer-service och ett eventuellt stopp av biblioteksbussen en gång i månaden är bara plåster på såren, resonerar han.
Inne i det lilla biblioteket är det gott om besökare denna eftermiddag. "Nyheten" om att UNT kommer på besök har spridits via Vänges Facebookgrupp och många vill göra sin röst hörd.
– Det här beslutet är larvigt. Biblioteket är ju en oas för oss äldre, att stänga det vore ett hårt slag för många. Jag bor i Åland, lite utanför Vänge, och kommer hit var tredje vecka ungefär, säger Mats Eklund, med en av deckardrottningen Åsa Larsson romaner framför sig på rullatorns lilla bord.
– Nej, den tänker jag inte läsa, den har frun lånat. Jag är mer för Sjöwall och Wahlöö. Har bara sista boken kvar nu, sen har jag läst alla tio i serien.
Jan Lindgren, även han pensionär, tycker att det låter egendomligt att en stor kommun som Uppsala lägger ned ett väl fungerande bibliotek, som i dag håller öppet bara tolv timmar i veckan.
– Kommunen tycker säkert att det handlar om olika penningpåsar, men i grund och botten är det väl bara en enda kommunal penningpåse. Det borde finnas annat att spara in på, säger han.
Åsa Lindgren-Dottne berättar att hennes dagliga promenad ofta omfattar ett biblioteksbesök.
– Jag får massor med bra tips av bibliotekarien Peter. Ofta går jag härifrån med lite äldre deckare, som Stieg Trenters böcker eller Simenons romaner om kommissarie Maigret. Nya deckare är som att läsa obduktionsprotokoll, det är inget för mig.
Hon avfärdar den kompensation som Vängeborna kan få. Hemleverans av beställda böcker och biblioteksbuss är långt ifrån ett riktigt bibliotek med en kunnig bibliotekarie på plats.
Vängebon Annika Franzon håller med om att biblioteksservice är så mycket mer än att kunna låna böcker. Ortens bibliotek är en trygg plats som skapar gemenskap och delaktighet. Därför är beslutet svårsmält för henne:
– Jag förstår det verkligen inte. Politikerna säger att det ska satsas på kransorterna, att läsning ska uppmuntras och att kultur och utbildning är viktigt, samtidigt som de i handling gör tvärtom.
Hon tar fram en broschyr som vänder sig till nyinflyttade i Uppsala kommun. De vackra formuleringarna om service även på orter utanför Uppsala stad faller platt till marken, anser hon.
Jonas Olsson, rektor på Vänge skola, ansluter till samtalet inne på biblioteket. Han uttrycker oro för att också skolbiblioteket ska drabbas, även om kulturnämndens beslut formellt enbart berör folkbiblioteket.
– Vi har inte fått någon klarhet i hur beslutet påverkar oss, och någon konsekvensanalys för skolbiblioteket, som är en lagstadgad verksamhet, har inte gjorts. Hittills har skolan varit med och finansierat bibliotekarietjänsten, men vi har inte stått för hyran. Om en nedläggning av folkbiblioteket innebär ökade lokalkostnader för skolan blir läget bekymmersamt, säger han.
Han betonar att biblioteket är viktigt för eleverna och räknar upp flera aktiviteter som görs i samarbete med Peter Nylund, som också är skolbibliotekarie: förutom regelbunden utlåning av böcker, arrangeras varje år litteraturvecka, sommarläsning på fritis, skrivartävling och andra läsfrämjande aktiviteter.
– Biblioteket är en del av vår infrastruktur, sammanfattar Jonas Olsson.
Vid utlåningsdisken sitter Peter Nylund, som kan vittna om att stängningsbeslutet blivit den stora snackisen i Vänge de senaste veckorna.
– Jo, så är det. Alla pratar om det. Som privatperson tycker jag också att det är väldigt tråkigt för Vänge, men som kommunal tjänsteman kanske jag ska vara neutral, säger han med ett snett leende.