Sorgligt att stänga bibliotek i kristider

Nu slår krisen ett tydligt slag mot kulturen. Att Bibliotek Uppsala tvingas gå så långt som att stänga bibliotek är förödande.

Lässtund på Vänge skolas sommarfritids i somras. På torsdagen kom beskedet att biblioteket i Vänge läggs ner från årsskiftet.

Lässtund på Vänge skolas sommarfritids i somras. På torsdagen kom beskedet att biblioteket i Vänge läggs ner från årsskiftet.

Foto: Maria Larsdotter

Bibliotek2023-04-27 16:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ekonomiska krisen blir allt synligare och de kommunala verksamheternas budgetar äts snabbt upp av de ökade kostnaderna. Med anledning av detta har Bibliotek Uppsalas verksamhet utretts och på torsdagen kom kulturnämndens väntade beslut att biblioteket i Vänge läggs ner redan till årsskiftet. Utöver det togs även beslut att inte ersätta biblioteket i Eriksberg under en inplanerad renovering samt att planerna på ett nytt bibliotek i Ulleråker skrotas. Det handlar krasst om att klara ekonomin för 2024.

Nu återstår att se om fullmäktige kan skjuta till de extra pengar som behövs för att besparingarna ska stanna vid detta. Vill det sig riktigt illa kan annars något av biblioteken i Stenhagen, Gottsunda, Sävja eller Storvreta också behöva stängas. Flera av dessa ligger i utsatta områden där biblioteken har en extra viktig funktion för de människor som bor där. Det är som bekant långt mer än att låna ut böcker som biblioteken gör idag, något UNT skrev om i en serie om bibliotekens nya roll under förra året. När till exempel biblioteken tvingades hålla stängt under pandemin så upplevde många att stora delar av samhället föll.

Många är de kommunala verksamheter som hoppas på ekonomisk kompensation för att klara sin ekonomi under kommande år. Låt oss hoppas att biblioteken är en av dessa. Att stänga bibliotek är sällan ett klokt beslut. Att stänga bibliotek i tider när många har det tufft ekonomiskt är rent av sorgligt.