Veckans intervju med författaren och trädälskaren Mårten Lind sådde ett frö inom oss. Vilka är träden som fått störst betydelse häromkring? Träden vi talar om, några är till och med turistmål. I flera fall är tyvärr bara stubbarna kvar. Här är stans stora trädtopplista:
1. Sparbankseken
Landets mest kända ek är förlaga till Sparbankens, numera Swedbanks, logotyp (tecknad av Lars Hall). Den 700 år gamla eken, vacker och ensamstående strax söder om Flottsund har även kallats "Kungseken" eftersom det sägs att både Gustav Vasa och Erik den fjortonde (på flykt efter Sturemorden) vilat där i skuggan. 1962 brann eken, ungdomar ska ha slängt fimpar i det ihåliga trädet. 1969 dog eken, som långt senare inspirerade Johan Paalzow till sitt omdebatterade verk "Ekhjärta" i Sunnersta.
2. E4-eken
Blev ett viralt landmärke längs med E4:an norr om Uppsala. E4-eken var belyst nattetid och Trafikverket drog ledningar under marken för att se till att eken fick tillräckligt med vatten. Så brann den, år 2016. Kanske var det anlagt. Eken överlevde men dömdes sedan ut av trädexperter på länsstyrelsen som slog fast att eken inte skulle överleva på grund av avgaser och vägsalt. En septemberdag 2019 kom beskedet att den inte skulle få vara kvar. En dag senare var den nedsågad.
3. Kungens träd
En bubblare på listan. Kanske kommer den här tragedin att glömmas bort, men ännu är dramat som ett öppet sår för många Uppsalabor. Sällan har ett nyplanterat träd väckt så starka känslor. Det späda lilla träd som fördes ned i Uppsalamyllan vid Slottet under kungaparets besök för en dryg månad sedan blev allt annat än långlivat. Dagen efter var det nedhugget. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.
4. Linnés lagerträd
Tre lagerträd har överlevt från Linnés tid. De är ungefär 250 år gamla och tillhör de äldsta krukodlade växterna i världen. Just lagerträd har varit en symbol för lärdom och seger sedan antiken, därav kejsarnas lagerkransar. En Uppsalatradition är att promovera doktorer med lagerkransar som förr gjordes av blad och kvistar från Linnés lagerträd. Numera gäller det bara hedersdoktorerna. Övriga doktorers lagerblad importeras från Italien.
5. Jättetallen i Kronparken
Cirka 350 år är den, jättetallen. 30 meter hög och med drygt fyra meter i omkrets tillhör tallen i Kronparken de största i landet. Faktum är att den är fjärde störst, enligt underbara entusiastsajten Tallar.se. Uppsalas jättetall är dessutom snabbväxande, står på solexponerad plats, så här gäller det att hålla koll (i alla fall om 100 år).
6. Björkallén
Okej, inte ett enskilt träd men SLU:s unika allé nära Ultuna får ett wild card i årets Trädtoppen. Björkallén är känd för att björkarna kommer från olika delar av landet och därför grönskar, gulnar och fäller löv vid olika tider på året.
7. Träden i Hospitalsparken
De stora träden i Ulleråker kvalar också in på listan. De har ju en egen konstutställning, "Träden de tala" heter den och äger rum i oktober. Nu i veckan, 30–31 maj, arrangerade Konstfrämjandet Uppland en workshop för de deltagande konstnärerna som fick lyssna på inspirerande föreläsningar om parkens historia, träd i folktron och urbana träd.
8. Uppsalas högsta gran
En lite obskyr jättegran regerar i Stadsskogen, en dryg kilometer från Slottet. Ingen vet hur gammal den är men med sina 36 meter är den ändå högre än de flesta tiovåningshus. Under granens krona finns lämningarna av ett gammalt torp.
9. Gran med känd arvsmassa
I Botaniska trädgården växer en gran som använts för att kartlägga granens arvsmassa, vid ett samarbete som leddes från Sverige av Umeå Plant Science Centre och SciLifeLab. För att utföra granprojektet inympades 100 kvistar från samma träd för att bilda kloner som användes för sekvensering. År 2015 donerades granen till Botaniska trädgården i Uppsala. Du kan besöka trädet i den södra delen av trädgården som heter Blomväxternas Släktträd. Udda fakta: granen har sju gånger större arvsmassa än människan.
10. Upplands knasigaste träd.
Skogssällskapet har vid ett par tillfällen utsett Sveriges knasigaste träd och exakt hur knasigt Upplands bidrag är låter vi vara osagt men det är åtminstone udda. Vid kyrkan i Aspnäs vid Tämnaren står trädet som växt runt sig självt och ser ut att omfamna sin egen stam, som en riktig trädkramare.