Här är tio kulturhändelser du inte får missa i Uppsala

Konst, konserter och scenföreställningar – efter alla helger och röda dagar startar nu kulturåret i Uppsala på allvar. Här är tio tips för det första halvåret.

Två av teaterns grand old ladies, Marie Göranzon och Gunilla Nyroos, kommer till Reginateatern.

Två av teaterns grand old ladies, Marie Göranzon och Gunilla Nyroos, kommer till Reginateatern.

Foto: Per Bolkert

Kultur2024-01-10 05:00

TEATER

Uppsala stadsteater: "Herrarna satte oss dit", premiär 13 januari. En pjäs som bygger på Elin Anna Labbas Augustprisvinnande bok med samma namn. Handlar om svenska myndigheters tvångsförflyttning av samer för 100 år sedan. Föreställningen är ett samarbete mellan Uppsala stadsteater och Giron Sámi Teáhter. Spelas fram till 27 april på Lilla scenen.

undefined
Mats Tielman Lindberg gör titelrollen som konstnären Vincent van Gogh i Uppsala Fria Teaters föreställning på Köttinspektionen under mars.

Köttinspektionen: "Din för evigt – Vincent", nypremiär 2 mars. Pjäsen, i regi av Andrea Geurtsen, konstnärlig ledare för Uppsala Fria Teater, hade urpremiär i maj 2019. UNT:s recensent John Sjögren gjorde tummen upp och menade att friteatergruppen tagit sig bakom klichébilden och verkligen lyckats gestalta människan Vincent van Gogh (porträttlikt spelad av Mats Tielman Lindberg). Ges på Köttinspektionen 2–30 mars.

ÖVRIG SCEN

Reginateatern: "Dödsdansen" med Marie Göranzon och Gunilla Nyroos, 16 mars. Två av landets skickligaste och mest erfarna skådespelare möts på en öde scen och väntar på, ja vadå? "Dödsdansen" bygger förstås på August Strindbergs pjäs som bearbetats en hel del av Lolo Amble. Resultatet har blivit en humoristisk och existentiell föreställning som producerats av Strindbergs intima teater i Stockholm.

UKK: Pratglada farbröder på Stora scenen är något av en röd tråd den här terminen. Det börjar med Henrik Schyffert (21 januari), fortsätter med ex-fotbollsdomaren Jonas Eriksson (16 mars), Mark Levengood (21 mars), Fredrik Lindström (20 april), Jonatan Unge (21 april) och slutar med After Shave/Galenskaparna-profilerna Jan Rippe och Per Fritzell (26 maj). Dessutom kommer ynglingen Edvin Törnblom (född 1996) och underhåller under rubriken "Bögen är lös (i magen") 24 februari.

KONST

undefined
En stillbild ur Anna Odells videoinstallation "Psyket" som kan ses på Uppsala konstmuseum från 2 mars.

Uppsala konstmuseum: Redan nu kan Anna Odells videoverk "Psyket" upplevas på Cecilia Hillström Gallery i Stockholm. Den 2 mars är det Uppsalas tur. Utställningen bygger på Odells artist-in-residence hösten 2023 på Centrum för medicinsk humaniora (CHM) vid Uppsala universitet. I "Psyket" återvänder Anna Odell till den slutna psykiatrin som hon skildrade redan i ett examensarbete för 15 år sedan. Då liksom nu har hon använt sig av egna erfarenheter som patient. Visas fram till 1 april.

Bror Hjorths hus: Det lilla museet och konstnärshemmet på Norbyvägen visade i fjol en utställning med Gunilla Bergströms Alfons Åberg-illustrationer. Den 23 mars tar museet upp den tråden och visar originalillustrationer av Lotta Geffenblad, som bland annat skapat böckerna om "Prick och Fläck", "Aston" och "Syster Plus och doktor Minus". Hon är sedan 1980-talet en välkänd författare och illustratör av barnböcker. Geffenblad har också jobbat en hel del med animationer och ligger exempelvis bakom vinjetten till SVT:s Bolibompa-klassiker "Björnes magasin". Utställningen visas fram till 2 juni.

POP & ROCK

Katalin: The Soundtrack of Our Lives återuppstod i fjol efter ett decennium i malpåse. Nu laddar göteborgarna för en stor Sverigeturné som inleds på Katalin med dubbla spelningar 14 och 15 februari (bägge utsålda sedan länge). Turnén avslutas på hemmaplan i Göteborg en månad senare. "Vi gör det för att vi tydligen behövs i den här speciella eran av mänsklighetens historia", hälsar frontfiguren Ebbot Lundberg blygsamt i ett pressmeddelande.

undefined
Gruppen Dina Ögon med sångaren Anna Ahnlund återvänder till Parksnäckan i juni.

Parksnäckan: Det hajpade bandet Dina Ögon öppnar säsongen i Parksnäckan 1 juni. Gruppens egensinniga hybrid av pop, rock, jazz och soul älskas av kritikerna och har också gett bandet en stabil publikbas. Inte minst i Uppsala, där de spelade även förra sommaren i just Parksnäckan.

KLASSISKT & JAZZ

UKK: Gustav Mahler: Symfoni nr 6 i a-moll med Norrköpings symfoniorkester under ledning av dirigenten Maxime Pascal. På skottdagen 29 februari blir det åka av i Stora salen. Ingen paus, bara 80 minuters storslagen musik i form av Mahlers extremt innehållsrika symfoni från 1903. Uppsala kammarorkester i all ära, men en symfoniorkester som Norrköpings är faktiskt dubbelt så stor. Cirka 85 musiker kommer att skapa en minst sagt maffig ljudbild.

UKK: Mulatu Astatke, Stora salen 3 mars. Musikern som kallas för Ethio-jazzens fader kommer till Uppsala, det är faktiskt en stor bokning i en smal genre. Astake korsbefruktade på 1970-talet västerländsk jazz och funk med den etiopiska musiktraditionen och skapade genren Ethio-jazz. Till Uppsala kommer han med en sju man stark orkester.      

undefined
Mulatu Astatke betraktas som uppfinnaren av subgenren Ethio-jazz. Han kan ses och höras på UKK 3 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!