Spännande - men varför i Malmö?

Initierat, välskrivet och spännande men en aning ojämnt har det blivit när Uppsalaförfattarna Kristina Tilvemo & Michael Wainwright debuterar med "Judaskyssen", en spänningsroman med samhällskritiska ambitioner.

21 augusti 2018 10:00

Det börjar romantiskt och fint för det unga ambitiösa paret Peter och Erika. De träffas på en societetsfest och finner varann direkt, han nyutbildad läkare och hon som satsar på fältrittstävlan på hög nivå. Livet leker, de flyttar ihop och satsar på ett liv tillsammans.

Allt förändras när Peter ser en ung man skjutas ned i Malmö och ska ställa upp som huvudvittne vid rättegången. Plötsligt händer smått oförklarliga saker runt paret, och de förstår vartefter att någon försöker skrämma Peter till att inte vittna.

Några månader tidigare har han varit i New York och där med ett djärvt grepp räddat livet på en okänd man. Dessa två händelser vävs nu ihop på ett sätt och med konsekvenser som ingen kunnat förutspå. ..

LÄS MER: Journalisten och copywritern som valde att skriva en bok tillsammans

Tilvemo & Wainwright har synd nog trots sitt Uppsalaboende valt Malmö och Lund som plats för sin berättelse. Kanske för att få lite mer distans till händelserna i boken och förmodligen för att Malmö fortfarande trots ökningarna i Uppsala är den plats som är mest uppmärksammad för gängrelaterat våld. Tråkigt ändå, det är alltid intressant att läsa berättelser som utspelas på hemmaplan. Och vad tycker de akademiska Uppsaliensarna om att Lund hyllas?

Paret är skickligt på att skildra relationen mellan Peter och Erika. Han startar som hjälte och man tror att nu blir det en klassisk historia om hur den svage slår tillbaka. Han står också rakryggad i beslutet att vittna trots faran. Men vartefter är det Erika som tar över, och hon blir beslutsam långt över vad man kunnat förvänta sig.

Där överraskar historien på ett snyggt sätt. Likaså i spåret där Peter och Erika får hjälp från ett oväntat håll. Men som det sägs ibland, "man ska vara försiktig med vad man önskar sig".

Samhällskildringen, med fokus i mycket på vården, är bra fångad. Insikterna där verkar väl underbyggda. Som det heter i baksidestexten: "Alla patientfall bygger på verkliga händelser". Det är egentligen mer skrämmande än den dödliga intrigen i övrigt. I intervjun häromdagen i UNT nämner författarna legendariska Sjöwall/Wahlöö som förebilder och de finns.

Ett gott hantverk har "Judaskyssen" blivit. Det märks dock att det är en debut på en del logiska hopp och en och annan väl grovt tillyxad karaktär. Polisarbetet är heller inte helt övertygande.

Förhoppningsvis förlägger Tilvemo & Wainwright sin nästa roman till Uppland.

Litteratur

Kristina Tilvemo & Michael Wainwright

Judaskyssen

Hoi Förlag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg

Ämnen du kan följa