Frilansjournalisten Kristina Tilvemo och copywritern Michael Wainwright lärde känna varandra för omkring 20 år sedan när de jobbade åt samma reklambyrå i Uppsala. Många år senare, 2012, hade Michael en idé till en kriminalhistoria som han insåg att han behövde hjälp med att genomföra. Då hade han och Kristina inte haft kontakt på flera år, men Michael ringde och fick henne att nappa på idén att skriva en roman tillsammans.
– Jag hade en synopsis, men kände att jag behövde hjälp av någon som behärskar språket fullt ut för att kunna skriva den på svenska. Då föll det sig naturligt att ringa Kristina, säger Michael Wainwright, som är född och uppvuxen i engelska Yorkshire och kom till Sverige för närmare 40 år sedan.
Resultatet av det mödosamma men samtidigt lustfyllda arbetet är nu klart och "Judaskyssen" kommer ut i morgon tisdag 21 augusti.
– Det kändes förstås fantastiskt att få hem den tryckta och färdiga boken, säger Kristina Tilvemo.
"Judaskyssen" hör hemma i kriminal- och spänningsgenren samtidigt som den rymmer samhällskritik där framför allt missförhållanden inom sjukvården lyfts fram. I fokus står Malmöparet Peter och Erika. Peter arbetar som läkare på stadens sjukhus. Där råder en ständig brist på resurser för att möta vårdbehoven, inte minst på akutmottagningen. Många patienter kommer i kläm.
Just att ge läsarna något mer än enbart en mordhistoria har varit viktigt för författarna. Kristina Tilvemo och Michael Wainwright betonar att de velat skriva i den långa tradition av samhällsengagerad kriminallitteratur som inleddes med pionjärerna Sjöwall/Wahlöö på 60-talet.
– Alla patientfall i romanen bygger på verkliga händelser, säger Michael Wainwright och plockar fram en mapp med färska tidningsklipp om vårdskandaler.
– Fast ibland har vi fått mildra verkligheten. Ingen skulle tro på att en gammal och sjuk människa tvingas ligga utan övervakning långt över 20 timmar i en korridor på akuten. Där bantade vi tiden något, säger han.
Att handlingen förlagts till Malmö beror på stadens problem med gängkriminalitet och gatuvåld, som sedan dess spridits till fler städer, inklusive Uppsala. Den typen av samhällsproblem lyfts nämligen också fram i boken. Som kontrast står det akademiska livet i grannstaden Lund. Hemstaden Uppsala låter författarna utgöra scen enbart för "Judaskyssens" epilog.
Både Kristina Tilvemo och Michael Wainwright är vana skribenter, men de har aldrig tidigare gett ut något skönlitterärt.
– Jag har i och för sig alltid skrivit berättelser, och efter flera år som journalist når man en punkt där man själv vill gestalta och ge tankeställare om sådant som inte fungerar så bra, och säger Kristina Tilvemo.
Att skriva i par har gått bra. Det har sällan uppstått kontroverser som inte gått att lösa i enighet. De har inte träffats så värst ofta under arbetet utan har oftast mejlat text till varandra.
– Visst har det hänt att vi tyckt olika, och vi är olika som personer. Men förhoppningsvis har det lett till att vi kunnat utnyttja våra styrkor på ett bra sätt, säger Michael Wainwright.
Nu väntar releasemingel och boksigneringar. Duon kommer också att delta i bokmässan i Göteborg i september. Om det blir några fler gemensamma böcker är inte klart, inget nytt projekt är åtminstone påbörjat. Mycket beror på hur "Judaskyssen" tas emot. Boken kommer ut på Hoi förlag i tre format: ljudbok, e-bok och som traditionell bok.