Göteborgarnas singel börjar i Uppsalahäktet

En Svensk Tiger är punkbandet från Göteborg som gör comeback med en ballad. Men de är fortfarande arga – denna gång på väktare och polis i Uppsala.

25 januari 2019 11:00

Nästa låt i UNT Kulturs artikelserie om låtar om Uppsala är helt ny, den släpps fredagen 25 januari och heter "Skuggor i blåljus". Artister är Göteborgsbandet En Svensk Tiger med sångerskan Idde Schultz.

En Svensk Tiger släppte albumet "Versace Style" 2009 och senaste släppet var den discopunkiga "Gbg Hipster" 2013.

Första raden i "Skuggor i blåljus" placerar oss direkt i Uppsala, närmare bestämt i polishuset. Idde Schultz sjunger: "Här satt pastorn/det är ditt hem i natt". Det står direkt klart att det inte är någon kärlekslåt till Uppsala det handlar om.

– Jag blev misshandlad av krogvakter i Uppsala och upphämtad av polis. Det är den kortfattade bakgrunden till vad låten handlar om, berättar sångaren och gitarristen Pär Larsson.

LÄS MER: Reggae - polisens favoritmusik?

Bryggan till den storslagna refrängen fortsätter: "På Fyrisån är is invid kajerna/kall som den här staden/där vakter och polis värmer händerna." Men låten är ingen rasande punklåt, utan mer av en ballad.

– Jag satt i häktet och lovade mig själv att jag skulle skriva om maktövergreppet. Min punkiga sida tänkte argt, hetsigt och snabbt, men det känns så gjort. Det finns intressantare sätt att berätta en sådan här historia på.

Singeln följs av ett album i maj, "Gbg noir". De senaste åren har bandet ägnat åt att utveckla sin musik.

– På vårt förra album tyckte vi att vi gjorde vår egen grej, inte att vi bara följde i 78-punkens fotspår. Men så här i efterhand hör vi att det var precis det vi gjorde. Så det ville vi inte göra om.

Bland annat har de varit i studion med Kapten Röd och lärt sig programmera elektroniska beats. Till albumet har de samarbetat med producenten Ulf Ivarsson, som bland annat producerat Thåström och spelar bas i hans band.

Vad känner ni för Uppsala? Är ni beredda att ge staden en andra chans?

– Absolut! Vi har en komplicerad relation, vi vet inte om vi ska tycka om varandra. Men vi har spelat där förut, bland annat på ett litet ställe bland Jack Vegas-maskiner i Flogsta. Där trivdes vi bra. Vi kommer gärna tillbaka till Uppsala och spelar igen.

Uppsalalala

I UNT Kulturs artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smalt till hits. Vill du tipsa om en Uppsalalåt? Fyll i formuläret nedan. Artikelserien avslutas senare med en omröstning: Vilken Uppsalalåt blir läsarnas favorit?

Låtarna hittills:

Veronica Maggio: 17 år

LöstFolk: Aina älskar reggae

Dimma: Uppsalalala

Markus Krunegård: Åh Uppsala

Ane Brun: Sleeping by the Fyris river

En Svensk Tiger & Idde Schultz: Skuggor i blåljus

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Åberg