Reggae – polisens favoritmusik?

Uppsalagruppen LöstFolks låt "Aina älskar reggae" kretsar kring polisens intresse för baktaktsmusik från Jamaica – inte minst under Uppsala Reggae Festival.

3 januari 2019 07:00

"Festival, dans och konsert – du kan lita på att dom är där. För att Aina måste älska reggae". Så låter det när Moncho, Format, Robin Djoon, DJ Capo och gästartisten Dani M ironiserar över polisens ("ainas"), i deras tycke, alltför nitiska bevakning av reggaefestivalen i Uppsala.

– Vi skrev varsin vers, minns Ramón "Moncho" Monserrat.

Låten släpptes 2015. Då befann sig reggaefestivalen sedan några år i exil i Furuvik. I fjol hittade den hem igen till Kap-området söder om Studenternas IP i Uppsala. Under festivalens storhetstid åren kring 2010 handlade medierapporteringen inte bara om folkfesten och musiken utan också om droganvändningen. Polisen punktmarkerade festivalen och beslagtog varje år främst cannabis bland artister och besökare. Åtskilliga rapporter om misstänkt ringa narkotikabrott upprättades. Enligt Moncho gav medierna en skev bild av reggaefestivalen som, enligt honom, i första hand var och fortfarande är en fridfull folkfest.

– Festivalen har varit förskonad från till exempel våldsbrott, sexuella övergrepp och fylleri. Jag har aldrig varit med om någon hotfull stämning, säger Moncho, som har svårt att förstå polisens stora intresse för just reggae.

Han menar att det finns betydligt värre saker än cannabisinnehav, något som LöstFolk & Dani M uttrycker så här i sista versen av "Aina älskar reggae":

"På andra sidan stan är det fylleslag med huliganer. Rån, våldtäkt och misshandel men dom stannar kvar här. För ni vet att Aina måste älska reggae".

Uppsalalala

I UNT Kultur artikelserien ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna om Uppsala, från gammalt till nytt och från smalt till hits. Vill du tipsa om en Uppsalalåt? Fyll i formuläret under artikeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner