Vi vill skapa fler trygghetsboenden

24 januari 2019 06:30

Svar till insändare av Lars Eriksson 18/1

Som kommunalråd med ansvar för äldrefrågor vill jag göra allt jag kan för att Uppsala kommun ska vara en trygg kommun att åldras i. Du som slitit ett helt yrkesliv ska kunna leva på din pension, bo bra och delta aktivt i samhället. Du ska kunna lita på att vården och omsorgen finns där när du behöver den.

Uppsala är på flera sätt en bra kommun att leva i, men det är tydligt att bostadssituationen för Uppsalas äldre måste förbättras. Jag vet att många skulle vilja flytta till ett mer tillgängligt boende där man kan ha sin egen lägenhet samtidigt som det finns möjlighet till gemensamma sociala aktiviteter och måltider. I dag råder det stor brist på den typen av boenden, vilket insändarskribenten också pekar på.

Uppsalas nya mittenstyre vill se till att nya boenden för äldre byggs och att befintliga bostäder kan omvandlas till trygghetsbostäder eller moderna servicehus. Det ger både ökad trygghet och självständighet för den enskilde, samtidigt som vi kan skjuta upp större behov av vård och omsorg.

Jag har förståelse för att det kanske inte känns som en tillräcklig tröst för den som behöver ett boende omgående – men det här är en fråga vi prioriterar högt.

Jag har i samtal med Uppsalabor också uppmärksammats om kötiden till befintliga trygghetsbostäder. Jag kommer därför att inleda en dialog med Uppsalabostadsförmedlingen för att höra mig för om möjligheterna i att eventuellt förändra villkoren och att förenkla intresseanmälan till en bostad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Caroline Hoffstedt (S),