Det kan ta decennier för Uppsala att återfå sin grönska

Uppsala kommuns nya trädplan ekar tomt med tanke på alla planerade avverkningar, tycker Lars Eriksson.

Erik Pelling (S) och stadsträdgårdsmästaren Elisabet Jonsson presenterade nyligen en "trädplan", som bland annat innefattar planteringen av 500 nya träd de kommande tio åren.

Erik Pelling (S) och stadsträdgårdsmästaren Elisabet Jonsson presenterade nyligen en "trädplan", som bland annat innefattar planteringen av 500 nya träd de kommande tio åren.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2024-04-24 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Uppsala har politiker det senaste decenniet tillåtit avverkningar av stora grupper av fullvuxna träd i kommunen. Och många fler avverkningar står på tur i kommunledningens projekt.

Nu är det ju som många av oss förstår, att det är fler faktorer än antalet nyplanterade träd som betyder något för miljön. Miljön både som vår närmiljö och inte minst för Moder Jord som behöver stöd av mycket mer volym grönska.

När eld och stormar för sextio år sedan tog Kungseken/Sparbankseken strax söder om Flottsundsbron, så planterades några år senare en ny ek alldeles intill den gamla. Representant fån SLU berättade då att det behövdes 6000 sådana nya småekar för att åstadkomma samma lövvolym som den enda gamla. Det går alltså åt väldigt många nyplanterade träd.

Erik Pelling och stadsträdgårdsmästare Elisabeth Jonsson ser i UNT (12/4) väldigt nöjda ut med Uppsalas hantering av trädbeståndet och med deras beskrivning av återplantering. Men med de redan gjorda och nu planerade nya avverkningar så kommer det att ta många decennier innan Uppsalaborna återfår den lövvolym vi hade för bara 10 år sedan. Om ens någonsin, om det får fortsätta så här.

Och till dess så får vi och vår livsmiljö lida. Men fem myror är ju fler än fyra elefanter!