Uppsala bygger ensidigt med betongklossar

Sprid ut bostadsområdena i stället för att enbart förtäta, skriver Eva Hallqvist Larsson.

Sprid ut bostadsområdena i stället för att enbart förtäta, skriver Eva Hallqvist Larsson.

Foto: Jonas Kihlander/Arkiv

Insändare2019-10-20 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack igen Anders Lindvall för dina kloka och välgrundade synpunkter (UNT 2/9, 1/10) 

Under året har jag pratat med många människor, särskilt förstås grannar, kollegor och bekanta. I samtalen kommer många exempel fram på hur Uppsala hastigt omvandlas. Många är chockade över förfulningen och även av den hastighet med vilken förtätningen genomförs på många håll i staden. Man känner inte längre igen sin hemstad. Människor förstår heller inte varför det byggs så tätt i och så nära stadens centrum. 

När man bygger ut en stad av Uppsalas storlek, finns det naturligtvis olika hänsyn som måste tas med i planeringen och vägas mot varandra. Ekonomiska överväganden måste finnas, men de får inte tillåtas gå före miljöhänsyn och hänsyn till människors hälsa och välmående. I en politiskt styrd förändringsprocess bör man naturligtvis också beakta invånarnas egna synpunkter och ta hänsyn till hur de vill bo. Önskemålen varierar naturligtvis, och det bör då återspeglas i byggnadsplanerna.

Det vi nu ser i Uppsala är en tydlig och ensidig förtätning med nya större betongklossar, alltså ensidighet. Människors behov av att ha en bostad måste naturligtvis tillgodoses. Förtätning är dock inte alltid lösningen. Nya ytor för byggande behöver tas i anspråk. Redan befintliga, välplanerade områden ska lämnas kvar. De borde vara stilbildande i klimatstaden Uppsala! I planerna behöver de som beslutar tillgodose  människors önskemål och behov av livsutrymme och möjlighet till gröna oaser. Träd och buskar som tar hand om koldioxid och syresätter våra omgivningar behöver finnas i vår närmaste omgivning. Naturen ger svalka och avkoppling.. 

Behovet av att värna träd och skogar talas det idag allmänt om. Utan dem klarar vi inte klimatomställningar. Förtätningar av de slag som man idag åstadkommer gör problemet än värre, eftersom de tätt uppförda betonghusen bidrar till ännu större höjningar av temperaturen. Sprid ut bostadsområdena, låt de äldre områdena vara modell för fortsatt bostadsbyggande i Uppsala. Det är dags att också i bostadsbyggandet leva upp till de krav som ställs på en klimatstad som också vill beakta människors önskemål om livskvalitet. Man ska inte bygga så att man stänger ute luft och ljus och grönt.