Sök seniorboende via bostadsförmedlingen

20 november 2018 06:30

Svar till insändare av Nils Råmbin 14/11

Hej Nils,

Som du skriver så ger ålder tyvärr inte per automatik rätt till ett vård- och omsorgsboende utan denna boendeform är avsedd för personer med omfattande behov av vård och omsorg eftersom lokaler och verksamhet är utformade efter dessa behov och det ingår i äldrenämndens uppdrag. Läkarvård och specialistvård är däremot något som sjukvården inom Region Uppsala ansvarar för.

För den som inte har omfattande behov av vård och omsorg finns istället bostäder med god tillgänglighet på den ordinarie öppna bostadsmarknaden. Där finns även senior- och trygghetsboenden som inte heller kräver biståndsbeslut.

Seniorboenden är bostäder med hög tillgänglighet. Där är det lätt att ta sig fram i bostaden även med hjälpmedel. En del seniorboenden har gemensamhetslokaler och erbjuder viss service.

Trygghetsbostäder är bostäder för den som inte känner sig trygg i en vanlig bostad. Trygghetsbostäder har oftast en värd som håller kontakt med de boende och skapar god gemenskap. Lägsta ålder för att flytta in är 70 år.

Du kan söka senior- och trygghetsbostäder via Uppsala Bostadsförmedling. Hör av dig till dem för mer information om lediga hyresbostäder. Du når dem på telefon 0771- 71 00 00 eller genom att besöka dem måndag - torsdag kl. 13:00-16:00 på Stationsgatan 32 B i Uppsala.

Den som inte bor på ett vård- och omsorgsboende men behöver stöd i vardagen kan ansöka om hemtjänst eller trygghetslarm. Då vänder du dig till Seniorguide i Uppsala på telefon 018-727 65 00.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig direkt till mig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Jonsson,