Insändare svar på insändaren från Lars O Ericsson ”Hur kan de spara mer på äldreomsorgen?” 11/4

I en insändare påstår Lars O Ericsson felaktigt att regeringens vårändringsbudget innebär stora besparingar på äldreomsorgen. Det är precis tvärtom. Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar 800 miljoner kronor extra på äldreomsorgen. Det är en välkommen satsning i ett läge då Sveriges kommuner står inför stora utmaningar när antalet äldre invånare ökar.

Satsningen innebär mer pengar än vad som avsattes till äldreomsorgen i M/KD-budgeten som riksdagen röstade igenom i höstas. Moderaterna och Kristdemokraterna sänkte skatten med 20 miljarder och skar två miljarder på äldreomsorgen. Som ett slarvigt plåster på såren la de därefter till 310 miljoner kronor på några kortsiktiga projekt till äldreomsorgen.

Regeringen väljer istället att investera i långsiktiga satsningar som kan göra verklig skillnad för Sveriges och Uppsalas äldre. I vårbudgeten får kommunerna 500 miljoner direkt till äldreomsorgen samtidigt som 300 miljoner investeras i fler vårdboendeplatser.

I Uppsala kommuns budget tillförde vi nyligen 19 miljoner kronor till äldrenämnden då vi ser att behoven av vård och omsorg är stora. Samtidigt behöver vi se över hur vi använder skattebetalarnas pengar på ett klokt sätt. Det är vårt ansvar som politiker och nödvändigt för att trygga en god vård och omsorg i takt med att vi blir fler äldre.

Uppsalas äldre ska kunna lita på att de får en trygg omsorg den dagen de behöver den. Därför är vi glada att vi har en socialdemokratiskt ledd regering som ser kommunernas behov och satsar på välfärden istället för att sänka skatten med tiotals miljarder.