Svar till insändare av Lars-Göran Carlsson 3/4
Vilken naturlag säger att en kommun måste växa till varje pris? Och var är risk- och konsekvensanalysen för sydöstra stadsdelarna? Dessa frågor sammanfattar Lars-Göran Carlssons insändare till oss liberaler i UNT 2022-04-03.
Det finns ingen naturlag som säger att en kommun måste växa, men faktum är att det har Uppsala gjort sedan 1200-talet. Arbetet med Uppsalas tillväxt är inte enbart en politisk fråga, utan också en naturlig utveckling av en kommun som genom århundranden lockat företag och människor. Att enbart möta upp Uppsalas egen befolkningstillväxt kräver en byggtakt på cirka 800 bostäder per år.
Visst skulle vi genom det kommunala planmonopolet kunna påbörja en stängning och hänvisa till att Uppsala är färdigbyggt. Frågan är dock hur och när vi borde ha gjort det? Skulle det ha varit på 1860-talet, 1920-talet, 1960-talet eller 2020-talet? Då hade många fina och uppskattade kvarter, stadsdelar och företag som vi har idag inte funnits. För att inte tala om alla de kompetenta och drivna medborgare som Uppsala skulle gått miste om ifall vi hade stängt kommunen vid en specifik tidpunkt.
Kärnan i ett modernt och tillväxtorienterat samhälle är att det ständigt utvecklas. Tillsammans med jobb och företag finansierar detta vår gemensamma välfärd. Särskilt för en stad och kommun som Uppsala med två universitet, internationella industrier, statliga verk, 22 000 företag, geografisk närhet till flygplats och huvudstaden samt religiöst säte som även bär en rik historia.
Slutligen, det har gjorts många utredningar och konsekvensanalyser gällande planerna för de sydöstra stadsdelarna. Samtliga återfinns på kommunens hemsida bygg.uppsala.se
Nu inväntar vi regeringens beslut 1 juni 2022. Vacklar de från sitt åtagande kommer vi från Liberalernas sida att vilja se över planerna på nytt. Och om det är så att staten backar är vi inte främmande för att väcka krav för alla de miljoner som Uppsala har lagt ned för att möta statens avtal och krav.