Tillväxtplanen är inte förenlig med samhällsuppdraget

Att växa med planerna för sydöstra staden när samhället idag inte klarar av den gemensamma servicen till nuvarande befolkning ter sig huvudlös och verklighetsfrånvänd. Det skriver Lars-Göran Carlsson i Uppsala.

Protesterna har varit många kring planerna för Sydöstra staden.

Protesterna har varit många kring planerna för Sydöstra staden.

Foto: Anton Gustafsson/UNT arkiv

Insändare2022-04-03 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I arbetslivet och enligt arbetsmiljölagen ska vid planerade förändringar en risk- och konsekvensanalys göras före beslut. När Mohammed Hassan (L) den 27/3 berättade att de tillsammans med medborgarna, näringslivet och det offentliga ska utveckla samhället utifrån ett hållbart perspektiv med fyrspår, jobb, väl, idrott och stånd, välmående, kultur, civilsamhället och företagsamhet. Så ska Uppsala möta framtiden. Vilken naturlag säger att en kommun måste växa till varje pris ? 

Tågtrafiken fungerar inte med ständiga förseningar, avbrott, ändå ska det vara fyrspår. Varje grönyta bebyggs, någon yta att odla egna växter i vår oroliga säkerhetssituation finns inte för medborgaren.

Boendeträngseln med förtätning och brist på ljus ger psykisk ohälsa. Sjukvården idag klarar inte av att ge den sjukvård som patientsäkerhetslagen ka garantera då personalbristen är skriande och med en akutmottagning som döms ut av IVO. Äldreomsorgen räcker inte till för de behov som finns och äldre får inte den hjälp de har rätt till (Attendo). Infrastrukturen med bilköer, parkeringsproblem fungerar inte idag.

Att växa med planerna för sydöstra staden, volymmässigt cirka 21 500 lägenheter och cirka 50 000 – 80 000 nya invånare, när samhället idag inte klarar av den gemensamma servicen till nuvarande befolkning ter sig huvudlös och verklighetsfrånvänd. Politiken, staten genom länsstyrelsen, regionen och kommunen har ett samhällsuppdrag för den gemensamma välfärdsservicen åt medborgarna.

Tillväxtplanen är inte förenlig med förutsättningarna för det befintliga samhällsuppdraget. Gör om och gör rätt! Avslutningsvis förutsätter jag att precis som i arbetslivet, att politiken – länsstyrelse, region, kommun kan redovisa er gemensamma eller var för sig upprättade risk-och konsekvensanalys för denna er planerade förändring av sydöstra staden inför kommande val, så vi invånare kan se om ni lever upp till ert samhällsuppdrag.