Svar på insändare av Hasse Riddarstolpe 16/9
När vi fattar beslut i avloppsärenden följer vi de lagar, regler och riktlinjer som gäller i dagsläget, främst miljöbalken och de allmänna råden samt rekommendationer från Havs- och vattenmyndigheten.
Som nämns i insändaren finns enskilda forskare och privatpersoner som gått ut i media med att de anser att kraven är för högt ställda, men det finns också många röster som argumenterar för att kraven behöver vara högt ställda krav på grund av övergödningsproblematiken. Detta är givetvis en debatt som vi följer, men vi anser inte att det är vår uppgift att ändra några regler utifrån diskussioner som förs i media. Vi kommer fortsatt att följa gällande råd tills Havs- och vattenmyndigheten kommer med nya rekommendationer.
Anledningen till den prioriterade avloppstillsynen i Östhammars kommun är att vi har stora problem med övergödning i våra kustvatten. I vår skärgårdskommun finns många känsliga vattenförekomster där vi har svårt att nå upp till god ekologisk status enligt miljökvalitetsnormerna för vatten. Därför prioriterar vi särskilt områden där det är nära till sjöar och vattendrag. Vi tar hänsyn till och anpassar våra krav utifrån förutsättningarna på platsen, inklusive markens upptagningsförmåga av fosfor. Vi ställer högre krav på avloppsanläggningar som ligger nära sjöar och vattendrag.
Sollefteå kommun, som i insändaren lyfts fram som exempel på en kommun som har slutat med avloppsinventeringar, är inte riktigt jämförbar. Vi vill helst inte spekulera i hur de har funderat när de tagit beslut om takten i sitt inventeringsarbete, men Sollefteå är en glesbefolkad inlandskommun i Norrland där man förmodligen inte alls har samma problematik.
De fastighetsägare som har kommunalt vatten och avlopp, betalar för reningen och de stora investeringar som den kräver genom sina löpande räkningar. De som har enskilt vatten och avlopp måste istället göra egna investeringar i nya anläggningar när så krävs.
Att betala för avloppsrening är nödvändigt för att skydda vår fina natur, våra uppskattade badvatten och vårt viktigaste livsmedel – dricksvattnet.