Svar på insändare av Hans Norman (1/10) och Lennart Hedquist (6/10).
Mycket vatten har hunnit rinna under broarna sen 60-talets rekordårsbyggande men också sen utbyggnaden av Sävja och andra bostadsområden i slutet av 70-talet. Kritik finns mot båda epokernas byggande. Kritiken handlar om avsaknad av mötesplatser, jobb och stadsliv men också brist på service. Med en ökad kunskap om brister i tidigare byggande har idén om ett hållbart stadsbyggande vuxit fram. Detta innebär hushållning med resurser, till exempel en effektiv markanvändning men också effektiva transporter som sparar på människors tid.
Det handlar också om att skapa social hållbarhet, det vill säga en miljö där människor med olika bakgrund, inkomst och ålder ska kunna mötas på gator, torg och i parker. Men även inomhus i skolor, konsthallar, bibliotek, idrottshallar och andra gemensamma ytor och lokaler som samhället tillhandahåller. För att kunna erbjuda allt detta behövs ett tillräckligt stort befolkningsunderlag, det måste byggas någorlunda koncentrerat precis som brukligt i Uppsala. De stadsdelar som planeras i sydöstra Uppsala har en täthet i paritet med den i stadsdelarna Fålhagen och Luthagen.
I takt med att Uppsala och andra städer växer ökar här efterfrågan på ett rikt och blandat stadsliv med närhet till såväl service som till kulturella aktiviteter och rekreation. De sydöstra stadsdelarna ska kunna erbjuda allt detta.
Självklart ska det inte utformas som ett nytt miljonprogramsområde. I de sydöstra stadsdelarna kommer det byggas tusentals småhus, framförallt radhus. Den nya stadsmiljön kommer att präglas av tydliga kvarter, stadsgator med grönska, torg och parker. Bebyggelsen är som högst runt den nya järnvägsstationen, åtta våningar men är i de flesta kvarteren fem våningar eller lägre. Markbostäder förekommer överallt i bebyggelsen, både som radhus inne i kvarteren, i bottenvåningarna på flerfamiljshusen och i småhuskvarter.
Uppsalapaketet ger oss möjligheten att bygga för framtida generationers behov på en plats som kan försörjas med hållbar och bekväm kollektivtrafik och som också kan erbjuda en bra livsmiljö i enlighet med intentionerna i Uppsala kommuns översiktsplan.