I UNT 24/10 diskuteras sommar- eller vinter-tid i en artikel. Forskaren Christian Benedicts argument för vintertid året runt lyfts fram i artikeln. Men synar man hans argument så är de i många fall väldigt ologiska. Bland annat påstår han att sommartid året runt skulle leda till förskjuten dygnsrytm och sömnstörningar. November till februari blir det mörkt mellan 16 och 17. Naturligtvis skulle det inte leda till sömnstörningar om det var ljust en timme längre på kvällen. Men fler skulle ha en möjlighet till en aktivitet i dagsljus efter jobbet en större del av året.
Med sommartid börjar det i april och september ljusna klockan fem på morgonen och det är mörkt klockan 20. Skulle vi ha vintertid de månaderna skulle det ljusna fyra på morgonen och vara mörkt 19. Få skulle ha nytta av ljus mellan fyra och fem på morgonen. Betydligt fler skulle lida av att det var mörkt redan klockan 19.
Sommartid hela året gör att fler skulle vara aktivare vilket skulle leda till en bättre folkhälsa. De sömnsvårigheter som Benedict hänvisar till beror snarare på elektriskt ljus sent på kvällarna.
Inte heller att med vintertid står solen högst mitt på dagen stämmer överallt i vårt land. Eftersom Sveriges öst-västliga utbredning gör att det skiljer mer än en halvtimme för solens högsta läge är sommartid lika logiskt som vintertid i det avseendet.
Jag hoppas vi får sommartid året runt. Det skulle vara bäst för de flesta.