Extremväder i framtiden är extremt oroande

Spanien hade extremväder i somras, med stora översvämningar, skriver Lars Lennartsson.

Spanien hade extremväder i somras, med stora översvämningar, skriver Lars Lennartsson.

Foto: Alvaro Barrientos/TT

Insändare2019-10-27 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anders Persson ifrågasätter om extremväder blivit vanligare eller ej och hänvisar till SMHI. Han ger sig även på Greta Thunberg som om hon skulle påstått att vi har extremväder i Sverige. I Spanien hade man däremot det i somras, katastroftillstånd efter översvämningar där bilar forsade iväg efter gatorna flygplatser stängdes stränder spolades bort, tur det finns nyheter så vi får veta att extremväder händer och dessutom allt oftare men kanske inte just i Sverige, vi ligger bra till på klotet har vi fått lära oss. 
Det som är hotet om extremväder är ju inte nu, det är sen om och när havsnivåhöjningen tar fart på allvar. Då kommer nu fruset vatten in i kretsloppet och det kommer att påverka vädret på sätt som varken SMHI eller någon annan idag har en aning om, men med sunt förnuft kan vi alla föreställa oss, Spanien i somras kan ses som en varning. Det är också allmänt känt att vädret är mer ostadigt vid temperaturer runt 0 samt att det är då det blir mer snö än vid kallare väder. Ska man mäta vinter så är det alltså inte snö, det är sjö- och havsisens utbredning / istjocklek samt markens tjäldjup som borde mätas. 

Extremväder i framtiden är extremt oroande, för tidningen Forskning och Framsteg skriver Markku Rummukainen, klimatforskare vid Lunds Universitet följande om havsnivåhöjning: 
Antarktis (Sydpolens) isvolym är cirka 25 miljoner kubikkilometer. Den havsnivåhöjning som skulle orsakas om all denna is smälte och ”lade sig” på havet får man fram om man dividerar isvolymen med världshavets areal (cirka 360 miljoner kvadratkilometer). Det ger nästan 70 meter. Tar man hänsyn till att isen lämnar efter sig ett ”hål” som fylls med vatten, samt att berggrunden under isen påverkas, blir svaret knappt 60 meter. Motsvarande beräkning för Grönlandsisarna ger 7 meter. Isen i alla de andra glaciärerna runt omkring på jorden motsvarar knappt 0,5 meter i havsytenivån.
 

Jag menar att eftersom Uppland ligger bara några få meter över havet, väldigt enkelt att kontrollera eftersom Mälarens yta även upp i Fyrisån till nedströms Islandsfallet är endast 0,7 meter över havet! Alltså vi kan få större problem än vädret, vi kan bli havsbotten. Det är det samt konsekvenserna av det från nu och framåt som Greta Thunberg slår larm om. Vi måste alla dagligdags börja anstränga oss allt vad vi kan i kampen för klimatet samt mot extremväder. SMHI delar för övrigt slutsatserna i den specialrapport om kryosfären och världshaven som FN:s Klimatpanel IPCC nyligen presenterat.