Det finns flera sätt att rädda snickeriet i Hammarskog

Replik på Uppsala kommuns arbetsmarknadschef Henrik Janssons svar i UNT den 22 mars.

För att snickeriet i Hammarskog ska kunna överleva behöver man komma ur djupa hjulspår, skriver Hilding Djerf.

För att snickeriet i Hammarskog ska kunna överleva behöver man komma ur djupa hjulspår, skriver Hilding Djerf.

Foto: Madeleine Andersson

Insändare2024-03-30 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt uppgift beslutades det under hösten 2023 att ej längre ha Hammarskog snickeri som alternativ för sysselsättningsåtgärder. Stämmer detta blir det svårt att fylla tomma platser. Av arbetsmarknadschefens svar framgår – kort sammanfattat – att kommunen ser Hammarskogs snickeri som en belastning och inte resurs. Om påståendet stämmer vore det ”klädsamt” att i ett kortare perspektiv göra en landsortslösning genom att i Hammarskog nu ta emot personer från Boländerna. Detta för att kunna skjuta på verkställigheten om nedläggning och under tiden låta det som nu bara ses som problem utvecklas till möjligheter.

För att citera Henrik Jansson: ”Vi har ett stort ansvar att använda skattepengar effektivt och då behöver vi göra en förändring (...) Ombyggnationer skulle resultera i högre kostnader. ” Konstaterandet känner vi igen och är inga nyheter, det vore tjänstefel att inte använda våra pengar på bästa möjliga sätt även om vi regelbundet kan konstatera motsatsen där jag – med flera antagligen – har åsikten att pengar finns, men som tyvärr inte når fram där behov är dom störst.

Men för snickeriets överlevnad krävs nog att man kommer ur de djupa hjulspår, kopplat enbart till arbetsmarknad, som verksamheten sedan länge rullat i. Vad kan man då göra för att ge snickeriet en chans att överleva? Några tankar:

Snickeriet placeras under annat ansvarsområde, förutsatt att arbetsmarknadsenheten förstås fortsatt kan nyttja platser efter behov.
Låt delar av den resursstarka kommunikationsavdelningen göra ett besök på Hammarskog, prata med personalen och ge uppdraget att inom ett par månader kunna presentera någon form av marknadsföring av snickeriet. Föreslå att kontakter tas med lokala äldreorganisationer, hemslöjdare, gymnasieskolor, bygdegårds- och hembygdsföreningar, studieförbund med flera, för att skapa ett riktat innehåll bland annat till nämnda kontaktytor och erbjuda möjligheten att göra fina träarbeten under sakkunnig ledning. I den bästa av världar kan det bli en träffpunkt där olika generationer möts.

Kravbilden på personalutrymmen är för mig okänd, och därför är det förmätet att föreslå lösningar. Första tanken är ändå om man på vardagar dagtid inte kan använda värmestugan nära snickeriet eller avskärma något annex på herrgården? Sågeriverksamheten på Hammarskog har inte nämnts i något sammanhang, men måste vara en logistisk vinstlott med tanke på närheten till snickeriet!