Oklara skäl bakom nedläggningen av Hammarskogs snickeri

Skribenten Hilding Djerf ställer sig frågande till beslutet om att stänga ned snickeriet i Hammarskog.

Hilding Djerf ställer sig frågande till hur man kommit fram till beslutet att stänga snickeriet i Hammarskog. Bilden är en genrebild.

Hilding Djerf ställer sig frågande till hur man kommit fram till beslutet att stänga snickeriet i Hammarskog. Bilden är en genrebild.

Foto: Pedersen, Terje

Insändare2024-03-22 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan årtionden tillbaka har snickeriet i Hammarskog varit i drift till gagn för sysselsättning, bygd och besökare. Kort sagt en mycket uppskattad del av – numera naturreservatet – Hammarskog, med nya satsningar och många besökare. Med besked som upplevs diffusa framkommer nu att det har tagits beslut om nedläggning av snickeriet (uppstår på nytt på annan plats?). 

En på flera sätt uppseendeväckande uppgift och mycket kan i nuläget ifrågasättas kring ärendehanteringen. Vilka eller vilket skäl ligger till grund för beslutet? Är det besparingsskäl är följdfrågan förstås hur dom sparade slantarna kommer att användas inom annan verksamhet på Hammarskog? Hur har ärendet beretts och har rent formalia hanterats korrekt innan beslut?

Intrycket i skrivande stund är att nedläggningen inte ens är känd hos några av dom som tillfrågats inom politik och stadshus. Det är hög tid att ärendet nu kommer ut i ljuset för redovisning. Först då finns möjlighet att argumentera för eller emot hela processen, som tyvärr ändå känns som ett försök till mörkläggning.

Beslut som fattats men ännu inte verkställts går tack och lov att ändra, alternativt återremittera. Vi minns exempelvis att ”magkänslan” efter ett kritiserat beslut om en tv-studio i stadshuset kan spara 15 miljoner av våra skattade pengar. Låt det ske även nu men i stället för mage, använd sunt förnuft! Efter sommaren är det annars antagligen för sent och begreppet landsbygdsutveckling klingar falskt.

undefined
"Sedan årtionden tillbaka har snickeriet i Hammarskog varit i drift till gagn för sysselsättning, bygd och besökare", skriver Hilding Djerf.

Svar från Henrik Jansson, arbetsmarknadschef på Uppsala kommun:
Vi håller med insändarskribenten om att snickeriet i Hammarskog är mycket uppskattat. Tyvärr har vi under en längre tid haft färre som deltar i verksamheten och just nu står över hälften av platserna tomma. Vi har ett stort ansvar att använda skattepengar effektivt och då behöver vi göra en förändring. Utöver underutnyttjande av lokalerna så har det funnits andra utmaningar, exempelvis arbetsmiljöproblem där vi inte har tillräckligt bra personalutrymmen för omklädnad och pauser. Ombyggnationer skulle resultera i högre kostnader.

Vi ser att många arbetssökande som vi hjälper behöver andra typer av insatser och stöd för att komma vidare, än det vi erbjuder i Hammarskog. För de personer som ändå är hjälpta av att delta i snickeriverksamhet finns det på vårt Utbildnings- och jobbcenter i Boländerna där de kommer kunna fortsätta. Den uppskattade snickeriverksamheten kommer alltså fortsätta men på annan plats.