Absurt sätt att visa handlingskraft

Hembla tar bort buskar som planterats för öka trivseln, skriver Tony Henrohn.

Hembla tar bort buskar som planterats för öka trivseln, skriver Tony Henrohn.

Foto: Niklas Skeri/Arkiv

Insändare2019-09-27 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ökända amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone via dotterbolaget Hembla äger hyresbostäder i bland annat Valsätra, på Bandstolsvägen, Linrepevägen och Spinnrocksvägen.

"Det säger något om var Sverige har hamnat när amerikanska riskkapitalister kan köpa hyreshus i Valsätra för att tjäna pengar i första hand. De har onekligen lyckats runda den svenska modellen.", säger dokumentärfilmaren Fredrik Gertten som gjort filmen "Push" (UNT 6/9).

Mer finns att säga om detta Hembla. I ett försök att bättra på sin skamfilade image för uselt underhåll och skamlösa hyreshöjningar bytte Blackstone-ägda D. Carnegie Co förra året namn till Hembla. Världens största riskkapitalbolag, Blackstone, har på kort tid tillåtits segla upp som största ägare av privatiserade miljonprogramsområden även i Sverige. Det är fråga om plundring av fattiga förorter.

Blackstone har globalt utvecklats till att även vara världens största fastighetsbolag. Dess VD/ grundare, Stephen Schwarzman, 72 år, har en personlig nettoförmögenhet på 15 miljarder dollar och en årsinkomst som 2017 var 876 miljoner dollar. Han är nära vän till Trump, som utsåg honom till ordf för ett råd av Wall Street-direktörer. Man kan alltså säga, att Trumps högra hand plundrar svenska miljonprogramsområden som Valsätra.

D. Carnegies rykte svärtades av hyresgästupproret i Husby mot D. Carnegies usla underhåll och enorma hyreshöjningar efter 6-8 veckors renoveringar med billiga material och billig arbetskraft. Därför bytte D. Carnegie namn till Hembla. Det har gått så långt att två FN-rapportörer varnar Sveriges regering för Hembla som fastighetsägare.

Jag har själv Blackstone/Hembla som fastighetsägare. För närvarande löper de urskillningslöst amok på Bandstolsvägens buskar. Gårdarnas enda prydnader var vackra buskar. Hemblas förklaring: "Vi har bestämt att klippa ner alla buskar för att öka tryggheten i området då de kan upplevas som bra gömställen för buset." Jag har under de 50 år som jag bott här aldrig sett något "bus" gömma sig bakom buskarna.

Chocken blev stor då man sågade bort den enda kvarvarande prydnaden som stod mitt på gården, en stor syrenbuske! Sådana fina buskar ska inte få pryda hyresgästgårdar. Buskarna planterades en gång för att Öka trivseln.

Nu vill Hembla på detta absurda busksätt visa handlingskraft för att Bandstolsvägen hamnat bland de 23 särskilt utsatta områdena i Sverige. Att de själva liksom politikerna bidragit till den groteska segregationen skall döljas. Det andra sättet är alltså mer subtilt genom affärsmodellen "Buy, Fix, Sell".

Karta: Bandstolsvägen