Kvalitet i äldreomsorgen är viktigast

Det finns inget som visar att inhyrda sjuksköterskor påverkar kvaliteten negativt, skriver Jonas Segersam med flera i en replik.

Bara för att man gör sig av med hyrpersonalen blir inte kvaliteten bättre av sig själv, skriver representanter för KD, M, C och L.

Bara för att man gör sig av med hyrpersonalen blir inte kvaliteten bättre av sig själv, skriver representanter för KD, M, C och L.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Replik2024-04-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Vi får gratulera Tobias Smedberg (V) till att ha lyckats valla in Utvecklingspartiet (UP), ett parti vi trodde var borgerligt, i vänsterfållan. Genom ”silveravtalet” (vad nu det betyder) så stödjer UP ett avskaffande av Lagen om valfrihetssystem (LOV) för äldreboenden i Uppsala. Därmed kan Smedberg inför sina partikamrater stoltsera med att ha avskaffat LOV, en vänsterpartistisk hjärtefråga framför andra. Bakgrunden är dogmen om förstatligande av produktionsmedlen, eftersom LOV öppnar för privata aktörer. 

Avskaffande av LOV ingår i den hemliga uppgörelsen mellan UP och vänsterpartierna, och nu (UNT 9/4) lanseras avskaffande av hyrpersonal som ett annat förslag. Problemet är att man inte lyckas att avskaffa de kostsamma hyrsjuksköterskorna med en gemensam debattartikel.

Dessutom finns det inget som visar att ”kvaliteten påverkas negativt” av hyrsköterskor. Det är viktigt med personalens arbetsvillkor, men personalen får aldrig bli huvudsaken för äldrepolitiken. Vänsterstyret skryter med att Uppsala ska bli en ”äldrevänlig kommun” och ha en ”äldreomsorg i världsklass”. Men då borde huvudfokus ligga på att höja just kvaliteten på de äldres vård. Där ligger Uppsala i dag alltför lågt i nationella rankningar.

Genom en god, konkurrensutsatt vård förbättras arbetsmiljön och möjligheterna att rekrytera kompetent personal. Det försvåras av att vänstermajoriteten fastslår att 50 procent av vården nu ska bedrivas i kommunal regi, kosta vad det kosta vill. För Vänsterpartiet är det viktigare att de anställda inom äldreomsorgen har kommunen som arbetsgivare än att de äldre själva kan välja äldreboende och att det finns en mångfald av vårdgivare, idéburna aktörer och efterfrågade privata initiativ.

För att säkra valfriheten och en äldreomsorg där kvaliteten är det viktigaste behöver Uppsala ett nytt, borgerligt styre.