Nu avskaffas hyrpersonalen på äldreboenden

Pengarna från hyrpersonalen ska användas till att förbättra äldreomsorgen, skriver Tobias Smedberg med flera.

Vänsterpartiets Tobias Smedberg (bilden) har tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet slutit ett nytt avtal med Utvecklingspartiet demokraterna.

Vänsterpartiets Tobias Smedberg (bilden) har tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet slutit ett nytt avtal med Utvecklingspartiet demokraterna.

Foto: Axel Hilleskog

Debatt2024-04-09 06:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvaliteten inom äldreomsorgen måste förbättras. Som en del i arbetet med att bli en äldrevänlig kommun lägger vi nu fram en färdplan för att kraftigt begränsa beroendet av hyrpersonal inom äldreomsorgen. Uppsala kommun är i dag beroende av bemanningsföretag för att klara äldreomsorgens behov. Det påverkar kvaliteten i vår välfärd, försämrar arbetsmiljön och skapar merkostnader på en nivå som är helt ohållbar.

Att ta in en bemanningsanställd sjuksköterska innebär markant högre kostnader jämfört med att i stället anställa en sjuksköterska. Under 2023 var merkostnaden för inhyrd personal inom äldreomsorgen 58 miljoner kronor. Dessa pengar behövs för att förbättra kvaliteten i omsorgen och för att skapa nöjdare arbetslag inom både hemtjänsten och på våra särskilda boenden för äldre. 

Ingen skugga ska falla över den enskilda sjuksköterskan som väljer anställning hos ett bemanningsföretag. Men kvaliteten i vår välfärd påverkas negativt av vårt beroende av hyrpersonal. Äldreomsorg innebär komplexa vård- och omsorgsbehov, långsiktighet och är ett lagarbete. Alla dessa delar försvåras när delar av personalstyrkan inte ingår i arbetslaget på samma villkor och med samma långsiktighet som övriga. 

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ingått en överenskommelse med Utvecklingspartiet demokraterna om en plan för ett äldrevänligt Uppsala. Att stärka kvaliteten inom äldreomsorgen, exempelvis genom att minska beroendet av hyrpersonal, är en viktig del i det arbetet. 

Vårt mål är att alla legitimerade medarbetare ska vara tillsvidareanställda av kommunen, och att nästan all semesterbemanning och vikariat ska kunna täckas av egen anställd personal. Att nå dit är ingenting vi gör i en handvändning. Det kräver att vi sätter in resurser och arbetar utifrån en långsiktig tidsplan. 

Vi ska skapa ett hållbart arbetsliv där medarbetarna ges bättre möjligheter att påverka sin arbetsmiljö, och där vi möjliggör för chefer och medarbetare att leda förändringsarbeten på olika nivåer. En kompetensutvecklingsmodell för sjuksköterskor med tydliga karriärvägar och möjligheter till kompetensutveckling ska göra vår äldreomsorg mer attraktiv. Vi har infört en ny yrkestitel, servicebiträde, som bland annat syftar till att frigöra tid och stärka kompetensen hos den personal som arbetar vårdnära. Detta kommer också göra det lättare för den legitimerade personalen att avlastas i sitt arbete. 

Vi har under mandatperioden tredubblat friskvårdsbidraget och tillfört resurser för ett mer verksamhetsnära ledarskap där cheferna har ett rimligt antal anställda att leda. Vi kommer också att sätta i gång renoveringar av flera äldreboenden, främst för att de boende där ska få en bättre livsmiljö men där en bättre fysisk arbetsmiljö för personalen också blir en konsekvens. För att lyckas är det viktigt med ett tillitsbaserat ledarskap där personalen hittar de lösningar som blir bäst för just deras äldre i behov av omsorg och vård.

Vår färdplan innebär att vi ska minska merkostnaden för inhyrd personal under 2024 med 29,7 miljoner kronor. Under 2025 ska hyrpersonal endast användas för att täcka semester och längre vikariat. 2026 har vi hyrpersonal endast under semesterperioder för att år 2027 nå målet om ingen inhyrd legitimerad personal i verksamheten.

Vi är redan på rätt väg. Förra året pressade vi tillbaka kostnader och beroende av hyrpersonal och under årets två första månader har vi nått lika stora resultat i detta kvalitetsförbättringsarbete som vi gjorde under hela förra året. 

Uppgiften blir inte enkel. Men i Uppsala är vi beslutsamma att lyckas. Uppsala ska bli en erkänt äldrevänlig kommun, med stärkt välbefinnande bland äldre och en kvalitet på vår äldreomsorg som är i världsklass. Uppsala ska vara ett bra ställe att åldras på, och Uppsala kommun en attraktiv arbetsgivare för den som vill arbeta inom landets bästa äldreomsorg.