REPLIK
Som programansvariga och utbildningsledare för lärarprogrammen vid Uppsala universitet blir vi glada över att läsa att många studenter värdesätter den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU) (UNT 26/1). Det är signaler vi känner igen från de förskollärar- och lärarstudenter vi samarbetar med i kommittéer och nämnder.
När det gäller hur många högskolepoäng som utgörs av VFU är det strikt reglerat i förordningstext att dessa kurser ska omfatta 30 högskolepoäng, det vill säga en termins heltidsstudier. Det finns också tydliga skrivningar om andra delar av utbildningens innehåll, exempelvis hur många högskolepoäng som ska utgöras av ämnesstudier samt vilket innehåll och hur många högskolepoäng som ska utgöras av den utbildningsvetenskapliga kärnan. Det är därför inte möjligt att bygga ut den verksamhetsförlagda delen av utbildningen så länge förordningen ser ut som den gör.
För att säkerställa att utbildningen inte bara under VFU får en tydlig koppling till förskolans och skolans verksamheter har Uppsala universitet, precis som Marcus Lindén skriver, valt att initiera ett arbete med fältstudiedagar i förskollärar-, grundlärar- och ämneslärarprogrammet. Dessa äger rum på så kallade partnerskolor och partnerförskolor som Uppsala universitet upprättat ett närmare samarbete med. Syftet med fältstudiedagarna är att studenterna ska kunna pröva och förankra mer teoretiska resonemang i verksamheten. Vår förhoppning är att detta arbetssätt ska leda till att innehållet i kurser som läses på campus på ett ännu tydligare sätt kopplas till studenternas framtida yrkesutövning.
Uppsala universitet har beslutat att placera den första VFU:n för ämneslärarprogrammet på termin tre. Studenterna har då med sig två terminers ämnesstudier och kan redan under sin första VFU delta i skolans undervisning. Om VFU i stället förläggs till den första terminen skulle det inte vara möjligt, eftersom nödvändiga ämneskunskaper då saknas.
Vi delar uppfattningen att en nära samverkan med förskolor och skolor är central för att studenter ska få en god bild av sitt kommande yrke. Vi välkomnar fortsatt diskussion med studenter samt representanter från olika delar av utbildningen för att hitta goda former för detta.