REPLIK
Utvecklingspartiet håller helt med Ulf Ehlin och Birgitta Johnsen (UNT 17/1) om att målet för äldreomsorgen är att tillgodose de äldres behov av vård och omsorg. Och att det finns brister inom äldreomsorgen. Det är alltid omsorgstagarens behov som ska styra omsorgen och vårdinsatserna.
Kommunen, som beställare, ansvarar för kontroller av att man får det man beställt. Kvaliteten är det viktigaste, men besöksredovisning av insatser är också viktigt i individuppföljningen.
Kvaliteten ska mätas utifrån beviljade hemtjänsttimmar enligt socialtjänstlagen, och vad hemtjänstpersonalen och den äldre kommit överens om i genomförandeplanen.
Samverkan med anhöriga, när den äldre så önskar, ska vara en naturlig del av omvårdnaden och behöver stärkas.
En mycket viktig kvalitetsfaktor som i dag grovt brister är att många med rätt till hemtjänst får alldeles för många olika personer som ska hjälpa dem. Det skapar mycket oro och obehag hos många av våra sköra äldre.
Utvecklingspartiet delar inte Karin Thaléns (UNT 17/1) ensidiga fokus på personalen. Vi vill att våra äldre med rätt till hjälp ska få en trygg hemtjänst med kvalitet samtidigt som hemtjänstpersonalen ska ha en bra arbetsmiljö. För att säkra upp vad som ska utföras behöver tiden för insatsen planeras. Personalen dokumenterar och registrerar utförda insatser och överlämning av läkemedel. Registreringen är ett underlag för betalning av hemtjänstinsatser som utförs av kommunens utförare. Kommunen måste därutöver bli ännu bättre på att följa upp att avtal med leverantörer av omsorg och vård efterlevs.
Innan planering och registrering av insatser och tid infördes hade Uppsala kommun och andra kommuner inget tydligt system för uppföljning av den äldres beviljade tid för hemtjänst. Om det finns bättre förslag på uppföljningsmodell tar vi gärna en konstruktiv dialog om den.