Styret prioriterar kollektivtrafiken

Det rödgröna styret prioriterar kollektivtrafiken, Moderaterna gör det inte i sin budget.

Regionen prioriterar kollektivtrafiken, skriver Jenny Lundström (MP)

Regionen prioriterar kollektivtrafiken, skriver Jenny Lundström (MP)

Foto: Nicklas Kihlberg

Replik2024-07-12 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Det är tråkigt att Moderaterna blandar ihop korten och kopplar ihop förändringar i trafikutbud och satsningar på sommarlovsbiljett för unga. (UNT 9/7)

Till att börja med fördelar det rödgröna majoritetsstyret 33 miljoner kronor mer i sin budget till Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden än vad Moderaterna gör i sin budget.

Vad gäller tågtrafiken Uppsala – Tierp så har nämnden beslutat att inför övergången till hösttidtabell 12 augusti för att halvtimmestrafiken på den sträckan utökas fram till klockan 22 på vardagar. Det innebär en omfördelning av den tidtabell som gällde i våras, då det bara var halvtimmestrafik fram till klockan 18, såväl vardag som helg. Till hösten prioriteras halvtimmestrafiken på vardagar. Det är en förändring som är budgetneutral jämfört med trafiken i våras, och leder till en trafik som på ett bättre sätt möter resandebehovet. Det ökar också trafikens robusthet, Mälardalstrafik bedömer att trafikleveransen under det nuvarande nödavtalet kommer vara cirka 95 procent.

Det är ändå positivt att Moderaterna i sin debattartikel lyfter den rödgröna majoritetens positiva intentioner med införandet av kostnadsfri sommarlovsbiljett. Det är en mycket viktig reform som har stor påverkan på ungdomars frihet och möjlighet till ett aktivt sommarlov. En reform som länets kommuner sett som mycket positiv. De har valt att sprida information om denna reform till ungdomarna i den egna kommunen, väl medvetna om hur positivt det är för unga att ta sig till fritidsaktiviteter och sommarjobb. En annan satsning som Moderaterna kritiserat är att barn och unga upp till och med 11 års ålder reser kostnadsfritt i sällskap med förälder eller vuxet syskon. Detta är en reform som ligger med i den rödgröna budgeten och reformen kommer införas 2025 och ytterligare öka kollektivtrafikens attraktivitet och underlätta för ett hållbart resande, vilket vi i det rödgröna styret prioriterar.