Hela folkomröstningen är oseriös

Att rösta blankt är ett sätt att visa sitt missnöje med folkomröstningen och Uppsalas styre, skriver Therez Almerfors med flera.

Therez Almerfors (M), Sofia Andersson (M), Ehsan Nasari (C) och Jonas Segersam (KD) ger inte mycket för UP:s argumentation.

Therez Almerfors (M), Sofia Andersson (M), Ehsan Nasari (C) och Jonas Segersam (KD) ger inte mycket för UP:s argumentation.

Foto: Julia Koch/Anna Bredberg/Angelica Klang

Replik2024-06-08 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Det är en fullt legitim inställning att rösta blankt i en fråga man inte förstår sig på. I stället blir vi anklagade för att ”inte förstå” (UNT 4/6), att ”ljuga” alternativt vara ”helt okunniga” och att ”håna demokratin”. Det är hårda ord att ställa mot legitima kritiska röster för en folkomröstning med en mycket luddig frågeställning.

En förutsättning för en folkomröstning är att frågan är enkel att förstå och enkel att besvara. Så är tyvärr inte fallet. Att de partier som bestämt folkomröstningen har motsatta svar för ja är höjden av vilseledning.

Om en majoritet av väljarna i Uppsala i stället röstar blankt blir det en tydlig signal att denna folkomröstning är dålig hushållning med vår viktiga demokrati. En blankröst blir också en tydlig signal att Uppsala behöver ett nytt styre, i stället för Socialdemokraternas trixande med demokratin där hemliga avtal och positioner går före en långsiktigt hållbar politik. 

undefined
Att rösta blankt i folkomröstningen är det rimliga skriver företrädare för M, C och KD.

Det talas mycket om omförhandling med staten av det avtal som Uppsala ingick 2017, ett avtal som S och MP drev fram, men vad är det man begärde omförhandling om förra året? 45 meter höga hus i Sävja/Lunsenskogen i stället för 20 meter, en senareläggning av slutförandet av spårvägen till 2033 i stället för 2029, och, om artskyddet sätter stopp för delar av den beslutade utbyggnaden i södra Uppsala, att man ska titta på alternativa placeringar av bostäder. Alltså inga avgörande skillnader mot nuvarande inriktning. Ett ja eller nej i folkomröstningen förändrar inget.

När det gäller byggande i Uppsala kommer det att ske både i Uppsala stad och i kransorterna oberoende av vad folkomröstningen och staten säger. Det är inte trovärdigt av S och MP att nu driva kampanj för kraftigt utbyggda kransorter, när man under sitt 10-åriga maktinnehav gjort så lite för att få till några bostäder i Vattholma, Storvreta, Skyttorp, Vänge och Järlåsa. För att etablera nya hus behövs el, vatten och avlopp, inget av det ryms i planerna. Därför är hela folkomröstningen oseriös. 

Utkomsten av folkomröstningen vet vi först nästa vecka, men en sak är redan klart, och det är att hela politiken i Uppsala i många år framåt kommer behöva betala priset i form av minskat förtroende från väljarna efter den här politiska cirkusen. Uppsalabornas deltagande i folkomröstningar ska användas ärligt och korrekt, inte som ett politiskt verktyg för partier att behålla makten.