REPLIK
Eva Edwardsson (L) försvarar i sin replik (UNT 5/9) regeringens förslag om att höja lönegolvet för arbetstillstånd till nära 30 000 kronor i månaden. Argumentet är att detta skulle behövas för att motverka fusk och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Edwardson har rätt i att det tyvärr förekommer enskilda oseriösa företag som bryter mot dagens regler. Därför stöder vi också alla förslag som innebär skarpare och riktade kontroller samt hårdare sanktioner mot det fåtal företag som bryter mot reglerna.
Däremot är svepande krav som även drabbar alla de som gör rätt fel väg att gå. Ett lönegolv på 30 000 kronor i månaden skulle innebära att nästan vartannat arbetstillstånd skulle dras in. Även kunskapsintensiva företag skulle få rekryteringsproblem. Förslaget är dessutom verkningslöst. En ny statlig utredning (SOU 2021:88) har visat att ett högt lönegolv inte är en effektiv åtgärd mot fusk. De som bryter mot dagens regler, skulle sannolikt även bryta mot morgondagens.
Ett politiskt beslutat lönegolv är dessutom oförenligt med den svenska modellen. Här bestäms lönenivåerna gemensamt av fack och arbetsgivare, inte av politiker, vilket har tjänat vårt land väl. Ett system där vi välkomnar globala talanger till Sverige är bra för vår konkurrenskraft och en förutsättning för att vi ska kunna behålla vår ledande roll inom IT och teknik och leverera lösningar på vår tids samhällsutmaningar.
Oseriösa företag som fuskar ska givetvis upptäckas och bestraffas. Med en effektivare uppföljning behövs inte ytterligare hinder införas för alla de företag som sköter sig och erbjuder bra jobb till goda villkor.