REPLIK
Patrick Joyce, Åsa Zetterberg och Anders Persson som representerar arbetsgivarorganisationen Almega varnar i sin debattartikel (UNT 20/8) för att ändrade regler för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU kan hindra industrin och tjänstesektorn från att rekrytera utländska ingenjörer och IT-arkitekter.
Men Almega har inte skäl att oroa sig. Liberalerna står bakom de regelförändringar som gäller från den 1 juli i år. Det innebär att den invandrade arbetstagaren numera själv måste stå för sin medföljande familjs försörjning och att arbetstillståndet ska vara grundat på ett anställningsavtal, inte ett erbjudande om anställning.
I mitt arbete som domare har jag sett avigsidorna av arbetskraftsinvandringen. Utländska medborgare kan ha lockats att betala 150 000 kronor för ett arbetstillstånd, trots att den egentliga kostnaden är 2 200 kronor. Människor grundluras av sin arbetsgivare och får varken ut sin lön eller förlängt arbetstillstånd. Sverige kan inte ha regler som är så lätta att missbruka och så svåra för polis och åklagare att utreda och lagföra.
Värst är utnyttjandet av assistansreformen. Jag har stött på fall där en familjefar invandrat till Sverige till ett okvalificerat arbete med en månadslön på 17 000 kronor per månad. Till den medföljande familjen om fem personer hörde två svårt funktionshindrade söner som beviljades personlig assistans. Som assistenter anställdes modern, två vuxna systrar och efter en tid även fadern. På sikt hotar så generösa regler hela LSS-reformen.
För att motverka missbruk är Liberalerna öppna för ytterligare skärpning av reglerna. Den lägsta lön som ska kunna erbjudas en arbetskraftsinvandrare bör ligga mellan 20 000 och 30 000 kronor per månad, inte som i dag 13 000 kronor. Förändringen hindrar inte på något sätt rekrytering av talanger till tech-sektorn.
Vi får inte glömma att vi är en del av EU:s gemensamma arbetsmarknad. Att då ha arbetskraftsinvandring till lågkvalificerade arbeten med löner som ingen kan leva på utan olika former av bidrag är som det heter på modern svenska – hål i huvudet.