Praktikplatser är inte hotade

Möjligheten till att få praktik på heltid har inte förändrats, skriver Tove Elvelid och Martin Kruse i en replik.

Replik2023-08-24 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

I en debattartikel (UNT 17/8) skriver Fredric Skälstad, näringspolitisk chef för Kompetensföretagen, att hundratusentals arbetssökande riskerar att förlora sin möjlighet till praktik. På grund av Arbetsförmedlingens nya lagtolkning är det numera inte tillåtet att kombinera praktik på en arbetsplats med stöd från en rusta och matcha-leverantör, menar Skälstad.

Detta är fel, det finns inga hinder för att ha praktik parallellt med rusta och matcha. Tvärtom är det ofta lämpligt att i samband med praktik få stöd från sin leverantör. Praktik är för många, precis som Skälstad skriver, en värdefull erfarenhet och en beprövad väg till arbete.

Möjligheten att kunna få praktik på heltid är densamma som innan, då regelverket för den insatsen inte är förändrat. Det är individens behov och förutsättningar som avgör hur de olika insatserna kombineras. Om den arbetssökande har behov av att delta i praktik på heltid så avslutas rusta och matcha. Om den arbetssökande får jobb efter praktiken (inom två månader efter avslutad insats) får rusta och matcha leverantören full resultatersättning. I de fall den arbetssökande inte får jobb och har fortsatt behov av stöd kan deltagaren återgå till rusta och matcha genom att Arbetsförmedlingen fattar ett nytt beslut. Om praktiken är på deltid fortsätter den arbetssökande vara hos leverantören resterande tid.

Skälstad skriver vidare att förändringen innebär merarbete för Arbetsförmedlingen och att myndigheten planerar att anställda hundratals nya medarbetare. Några sådana planer finns inte. Praktik har alltid varit en insats som myndigheten ansvarar för. Arbetsförmedlingen har alltså även tidigare handlagt alla beslut om praktik och bedömt om insatsen varit motiverad.