Så kan myggorna bekämpas effektivt

Kor på bete på strandängar är ett ekologiskt sätt att bekämpa mygg, skriver Pontus Elvingson med flera i en replik.

Naturlig myggbekämpning. Att återinföra strandängar skulle minska risken för översvämningsmyggor, menar artikelförfattarna.

Naturlig myggbekämpning. Att återinföra strandängar skulle minska risken för översvämningsmyggor, menar artikelförfattarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Replik2024-02-23 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

I en debattartikel (UNT 16/2) oroas kommunala politiker i Tierp, till följd av förra årets översvämningar, om en kommande mygginvasion av så kallade översvämningsmyggor och kräver statliga medel för ”ekologisk” helikopterbekämpning med ett biologisk gift , BTI, som sprids över stora arealer av våtmarker inom bl a Färnebofjärdens nationalpark.

Massiva kläckningar av dagaktiva arter av översvämningsmyggor är ett återkommande fenomen för nämnda område och under senare år har flera andra områden på olika platser i Sverige drabbats av dessa myggor. Flera regeringsuppdrag och forskningsstudier har visat att det är möjligt att begränsa massförekomsten av översvämningsmygg på ett ekonomiskt hållbart sätt.

För att ekologiskt bekämpa myggen förordas att förändra miljön där myggorna kläcks. Receptet för detta är förbluffande enkelt. Återta hävden av de strandängar som under decenniers misslyckad jordbrukspolitik lett till att stora arealer utmed vattendrag övergivits och betesdjuren försvunnit från dessa marker.

Om markerna slåttras och betas, om diken och strandkanter rensas från sly och busk, missgynnas översvämningsmyggen. Att det förhåller sig på detta sätt är väl belagt från bland annat Värmland och sjön Björken där myggen försvann när betesdjuren kom tillbaka. I nedre Dalälvsområdet handlar det om att återta hävden på omkring 2000 hektar vilket motsvaras av ungefär 1000 betesdjur. Det här föreslogs av länsstyrelserna för mer än tio år sedan men mycket lite av detta har genomförts. I stället har kommunerna i området satsat på flygbekämpning som endast inriktas på att mildra symptomen men undviker nogsamt att gå till botten med problemet.

Politik är det möjligas konst. Vår uppmaning till Tierp och de kommuner som har ett myggproblem gå samman, diskutera detta med länsstyrelserna och jordbruksverket. Verka för att en särskild ”myggpeng” tas fram som ger bönder en vettig kompensation för de ekosystemtjänster som deras djur gör då kommer vi tillsammans kunna uppnå stordåd.

Vi förstår att det ibland kan vara motiverat att aktivt bekämpa myggen under extrema år men som nu göra det som enda metod blir i längden ohållbart och mycket dyrt. Det är inte fel att göra rätt. Satsa därför mer av ”myggpengarna” i de gröna näringarna då omvandlas de till samhällsnytta och ger ett landskap som det går att leva i samtidigt som vi får mat på bordet, jobb och biologisk mångfald på köpet.

För styrelsen i föreningen Tämnarens Vatten