Meterhöga snödrivor är perfekta förutsättningar för invasion av stickmygg. Snön borgar för en rejäl vårflod som sätter stora arealer under vatten senare under våren och det leder till masskläckning av mygg. Invånarna i norra delen av Uppsala län utmed Dalälven vet vad som väntar i sommar om inte stickmyggsbekämpning sker när det finns behov. Ett rent mygghelvete.
Staten är en stor producent av stickmyggor. Förutsättning för kläckning av stora mängder finns där vatten översvämmar under gynnsam temperatur. Utmed Dalälven finns naturreservats- och nationalparksområden med statlig förvaltning. Ett är Båtfors naturreservat där staten i form av länsstyrelsen beslutat om bevarandeplan. Planen innefattar ett önskemål om fler översvämningar för att efterlikna hur det en gång varit för 100 år sedan och därmed gynna de biologiska värdena. Inte med ett ord nämns mygg i bevarandeplanen eller i det förslag som Tierps kommun fick på remiss trots att alla vet att stickmygg trivs väldigt bra i området.
Givetvis var vi i Tierps kommun tydliga i vårt remissvar. I kommunens yttrande kan man läsa följande, ”Stora kläckningar av översvämningsmygg får oerhörda konsekvenser för boende, djurhållare och näringsidkare i området. Medel för ekologisk myggbekämpning behöver säkerställas inför ändrade flöden och ökade översvämningar.” I den beslutade bevarandeplanen tog inte staten hänsyn till vårt yttrande i denna del, staten fortsätter producera mygg eller kanske i värsta fall ökar upp massproduktionen av stickmygg med översvämningar vid mygg-gynnsamma temperaturer.
Allt sedan år 2000 vilar myggbekämpningen på sju Dalälvskommuner, däribland Tierp, Heby och Älvkarleby. Stickmyggsbekämpningen med det biologiska preparatet BTI började som ett projekt men ligger nu i ett bolag, NEDAB. Kommunerna tar ansvar för att bekosta att det finns en organisation redo att bekämpa med allt vad det innebär i administration, personella resurser, uppföljning, datainsamling, tillståndsansökningar och så vidare.
Kommunerna står ekonomiskt för myggberedskapen. Statsbudgeten bidrar med nationella medel till inköp av BTI.
NEDAB:s myggbekämpningsorganisation är nationellt unik och det har tagit 20 år av utvecklingsarbete för att nå hit. Dalälvskommunerna bakom NEDAB har tagit ett enormt ansvar i denna fråga. Kanske lyssnade länsstyrelsen i Uppsala län ändå lite grann på oss i Tierps kommun när de skickat en skrivelse till regeringskansliet där behovet av ökat statligt ansvarstagande och långsiktig finansieringsmodell av myggbekämpning i Dalälvsområdet uppmärksammas. Dags att regeringen också hörsammar behovet.
Det är cirka fem månaders leveranstid på BTI, säkrad finansiering av bekämpningsmedlet måste finnas på plats innan beställning. I dag är det dags att skicka beställning om leverans ska ske i tid inför vårfloden. Vi Dalälvskommuner ha bett staten om ökad finansiering redan tidigt i höstas då lagren behöver fyllas på mer än vanligt efter 2023 års myggplåga men inte fått något svar när vi skickat till regeringskansliet.
Vi önskar därför ett rakt svar från regeringen eller dess riksdagsledamöter från Uppsala län. Garanterar ni ekonomiska resurser i vårbudgeten så BTI kan beställas eller kommer ni låta statens massproduktion av stickmygg suga all livskraft ur medborgarna i Tierps kommun?