Gardfjell har fel om folkomröstningen

Att rösta Ja i folkomröstningen är det enda rimliga, skriver Stefan Hanna med flera

Stefan Hanna med flera från UP vänder sig emot Maria Gardfjells resonemang om det rimliga i att rösta Nej i folkomröstningen.

Stefan Hanna med flera från UP vänder sig emot Maria Gardfjells resonemang om det rimliga i att rösta Nej i folkomröstningen.

Foto: Julia Koch

Replik2024-06-02 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Att Maria Gardfjell, tidigare lokal företrädare och tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet, förordar Nej i folkomröstningen (UNT 27/5) är inte förvånande, men opassande då hon går emot sitt eget partis ställningstagande för att rösta Ja i folkomröstningen i Uppsala. Till saken hör dock att Gardfjell, tillsammans med S, V, och L, har ansvar för dagens extrema byggplaner, eftersom hon representerade MP i kommunfullmäktige när beslutet togs. 

Till skillnad från Gardfjell anser Utvecklingspartiet demokraterna att det är bra att minoritetsstyret i dag är beredda att tänka om lite. Ordet lite är nyckelordet eftersom en majoritet partier vill att staden ska växa kraftigt. I frågan som lyder ”lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad” innebär ordet "lätta! det möjliga eftersom S, M, L, V och MP vill bygga massivt i staden.

Att Gardfjell kallar UP för populistiskt och partiledaren för populist är demokratiskt intressant. Vår politik är nämligen 100 procent lokalt anpassad och styrs inte av ett partikansli i Stockholm. Att nedsättande kalla den politik vi bedriver för populistisk är magstarkt.

Ett Nej i folkomröstningen som Gardfjell förespråkar är det sämsta alternativet om man vill få till en varsammare förtätning av Uppsala stad. Ett Nej är det sämsta alternativet om man vill förstärka nuvarande planer i Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa med tillsammans några tusental bostäder. En blankröst är en bortkastad röst som kan tolkas hur som helst.

Ett Ja underlättar däremot vid omförhandlingen med staten för

  1. Attraktivare alternativa boendemiljöer
  2. Mindre tätt och högt i södra stadsdelarna
  3. Smartare utnyttjande av redan befintliga tågspår
  4. Bättre närservicemöjligheter i namngivna tätorter
  5. Mindre klimatutsläpp
  6. Mindre biltrafik
  7. Räddade våtmarker i naturreservat
  8. Marginellt högre vattentaxor

Det är de som bor i staden och våra södra stadsdelar som behöver mindre tätt och högt. Att tågnära tätorter får ett tusental fler bostäder under 30 år framåt är positivt. Rösta klokt, rösta JA.

Utvecklingspartiet demokraternas kommunfullmäktigegrupp