Mäns våld mot kvinnor måste stoppas

Uppsala kommun gör mycket för att motverka mäns våld mot kvinnor, skriver Hanna Victoria Mörck med flera i en replik.

Uppsala kommun jobbar hårt mot mäns våld mot kvinnor, menar artikelförfattarna.

Uppsala kommun jobbar hårt mot mäns våld mot kvinnor, menar artikelförfattarna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Replik2024-02-01 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Ingen människa har rätt att kontrollera, hota, slå eller trakassera någon annan människa, inom eller utanför familjen. Mäns våld mot kvinnor liksom hedersrelaterat våld och förtryck är ett omfattande samhälls-och folkhälsoproblem. Det är ett stort hinder för demokratin och är ytterst ett uttryck för bristande jämställdhet. 

Med anledning av debattartikeln "Ta mäns våld mot kvinnor på större allvar" (UNT 21/1) vill vi förtydliga att Uppsala kommun under lång tid har arbetat för att hjälpa personer som utsätts för våld av en närstående och det är ett arbete som vi från det rödgröna styret fortsätter prioritera. Vägledande är kommunens nollvision mot våld i nära relationer som kommunstyrelsen nyligen antagit för att öka kännedomen om problemen och öppna upp det offentliga samtalet. 

Uppsala kommun har även programmet "Program mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål" som aktualitetsbedömdes och reviderades under 2022.

Uppsala kommun har ett ansvar att stötta våldsutsatta och upptäcka våld i nära relationer och hedersrelaterat våld, främst via de kontaktytor där kommunens anställda har kontakt med det bredare samhället.

Omfattande kompetensutveckling har genomförts i kommunen de senaste åren, under ledning av socialförvaltningen. Våldsombudsutbildningen riktar sig till medarbetare som kommer i kontakt med barn och vuxna i sin yrkesutövning. 

Genom att belysa problematiken kring våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck syftar utbildningarna till att öka kunskapen hos olika personalgrupper, och därigenom bidra till att stödet till våldsutsatta utvecklas. Den som varit utsatt ska få ett kompetent och likvärdigt bemötande oavsett var någonstans i kommunen personen vänder sig till. Vi ser nu också över hur boendekedjan kan förbättras för personer som utsätts för våld i nära relation.

För att komma till botten med mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld behövs kunskap och bra rutiner i hela kommunorganisationen. Tillsammans kan vi nå vår vision om ett samhälle fritt från våld och förtryck. Vägen framåt finns där våra medarbetare möter Uppsalabor.