REPLIK
Att införa en lag där kön ska baseras på individens känsla istället för på biologi är orimligt. Lagen innebär att åldersgränsen sänks från 18 till 16 år och att diagnoskriteriet för att byta juridiskt kön tas bort.
Liberalerna skriver i sin replik (UNT 10/4) att man vill skilja på biologiskt och juridiskt kön. Faktum är att redan med dagens lag går det sedan 2013 att byta juridiskt kön utan någon medicinsk behandling.
Kristdemokraterna ser med stor oro på hur antalet könsdysforidiagnoser skenat senaste decenniet, där framförallt unga tjejer fått diagnosen könsdysfori. En majoritet av dessa tjejer mår psykiskt dåligt och i många fall har vården alltför snabbt valt att bekräfta känslan av att leva i fel kön. Vi ser också hur antalet individer som ångrar sitt könsbyte ökar, något som SVT:s Uppdrag Granskning rapporterat om i flera program. Att i detta läge ta bort diagnoskriteriet är förenat med stora risker.
Att Liberalerna och Moderaterna väljer att gå i opposition mot sin egen regering för att införa detta blir än mer obegripligt. Därtill varnar en samlad kvinnorörelse mot att hasta igenom en ny lagstiftning.
Många läkare har pekat på flera risker med att ta bort diagnoskriteriet för att ändra juridiskt kön. En är att den som bytt juridiskt kön (utan diagnos) kommer att få ett snabbspår i könsdysforivården. Under vilka förutsättningar kan vården neka en biologisk kvinna som bytt juridiskt kön till man, och som vill gå vidare med en medicinsk transition?
Att enkelt kunna byta personnummer och namn är dessutom en ren present till brottslingar. Då försvinner de från polisens radar. Sedan kan de byta tillbaka och få ett helt nytt personnummer igen.
Vi har också sett i Norge hur enkla könsbyten lett till att män blivit kvinnor för att komma in på attraktiva könskvoterade utbildningar.
Rösta nej till liggande förslag till könstillhörighetslag på onsdag den 17 april – och låt försiktighetsprincipen få råda när det gäller införande av juridiskt könsbyte för minderåriga.