REPLIK
Snart skiljs regelverket inför ändring av juridiskt kön från den högspecialiserade resan mot eventuell könsbekräftande kirurgi. I Sverige i dag är juridik sammanflätad med medicin och tar uppemot sex år. Vårt lagförslag går ut på att skilja processerna åt.
Förändringen berör få personer, men för dem är den oerhört viktig: studier pekar på bättre psykisk hälsa och mindre självmordstankar jämfört med motsvarande grupp med sämre förutsättningar att ändra juridiskt kön (Scheim et al. 2020, The Lancet Public Health; Restar et al. 2020, SSM PopulationHealth; Tan et al. 2022, LGBT health).
En googling visar att Ebba Busch (KD) utlovat denna modernisering, men KD ändrade sig. L och M tog tillsammans förslaget till riksdagen för beslut och där är vi nu.
”Nu kommer män med kvinnliga personnummer skapa rädsla”, skriver (KD) i en debattartikel (UNT 5/4). Ren desinformation: redan i dag finns personer som ändrat juridiskt kön, så givetvis finns rutiner för detta i samhället, något som inte minst framkom i remissvaren.
Inget styrker heller debattörernas prat om att enklare ändring av juridiskt kön ökar medicinsk transition. Då skulle våra grannländer ha sett en större ökning än vi gjort i Sverige – där baseras nämligen juridiskt kön helt på självbestämmande. Till detta kan läggas att den medicinska utredningsprocessen är nationellt högspecialiserad vård i Sverige sedan årsskiftet. Hela vårdkedjan är forskningstung och bara tre universitetssjukhus har tillstånd att utföra alla delar av vården.
Så vad innebär lagförslaget? Åldersgränsen för ändring av juridiskt kön sänks till 16 år. Ansökan måste då göras av vårdnadshavarna. Båda processerna kommer fortsatt att kräva vårdkontakt och bedömning av en persons nuvarande och framtida könstillhörighet. Den juridiska ska inte kräva diagnos, medan den medicinska sedan årsskiftet är nogsammare och mer kunskapstung än någonsin.
Debatt är vitalt för en välmående demokrati. Faktafel har dock ingen plats på den demokratiska arenan.