Samtal pågår med Uppsala Kvinnojour

Det permanenta stödet till verksamheten har inte minskat, skriver Hanna Victoria Mörck i en replik.

Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V) meddelar att samtal pågår med Uppsala Kvinnojour.

Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V) meddelar att samtal pågår med Uppsala Kvinnojour.

Foto: Anna Bredberg

Replik2024-05-10 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Rebecca Vinsa Mueller skriver med stort engagemang om situationen för Uppsala Kvinnojour (UNT 3/5). Vi välkomnar intresset från engagerade medborgare men vill först reda ut en del förvirring kring kvinnojourens finansiering och effekterna av att det statliga bidraget har halverats.

Rebecca Vinsa Mueller skriver att två kvinnofridsrådgivare ska få lämna sina tjänster på jouren. Enligt UNT:s rapportering handlar det däremot om en kommunikatör och en rådgivare som har varslats om uppsägning. Det är möjligt att detta inte längre stämmer och att jouren har valt att prioritera om sedan artikeln publicerades, och det är naturligtvis beklagligt att ens en rådgivare behöver sluta.

Det stämmer att Uppsala Kvinnojour inte fick hela det bidraget de ansökt om för 2024.

Förra året fick kvinnojouren 1,47 miljoner kronor i verksamhetsbidrag från Uppsala kommun, vilket kompletterades med ett engångsbidrag om 339 000 kronor. Det var ett tillfälligt bidragför att hantera sänkt statsbidrag det året. I år fick jouren 1,48 miljoner i bidrag. Jouren fick samma uppräkning av det permanenta bidraget som alla andra föreningar som får bidrag från socialnämnden. Uppsala kommun har alltså inte dragit ner på det permanenta stödet till Uppsala Kvinnojour.

Kvinnojouren år 2023 fick statsbidrag om 2,25 miljoner, vilket är merparten av stödet de får. I år fick de bara beviljat drygt 1,38 miljoner. Det hade varit mer lönsamt om Rebecca Vinsa Mueller riktade sin kritik mot regeringen när det är den som har dragit ner på stödet.

Det finns flera ideella organisationer som jobbar med kvinnofridsfrågor i Uppsala kommun och som inte heller fick sitt fulla bidrag från staten, och som fortsatt får bidrag från Uppsala kommun, med samma uppräkning av bidraget som Kvinnojouren får.

Just nu pågår diskussioner mellan Uppsala kommun och Uppsala kvinnojour, vilket Rebecca Vinsa Mueller eventuellt inte känner till, om ett utökad samarbete som med start 2025 ska säkerställa en långsiktig och tillfredsställande finansiering av jouren.

2024 är ett svårt år. Uppsala kommun klarar inte av att kompensera för alla nedskärningar som regeringen gör. Men jag hoppas och tror att kommunen och kvinnojouren kommer att kunna gå framåt tillsammans som partners efter detta och lämna det svåra året bakom oss. För kvinnornas och barnens skull.