REPLIK
Vi vill stärka valfriheten och kvalitén i Uppsalas äldreomsorg. Vårdföretagarna och SPF seniorerna uttrycker oro för att valfriheten kommer minska för Uppsalas äldre när vi lämnar lag om valfrihetssystem, LOV, i Uppsalas äldreomsorg (UNT 21/3). Det finns inget som helst fog för den oron.
265 kommuner i Sverige har valt att inte använda sig av LOV inom särskilda boenden för äldre. Vi är en udda fågel som har detta system, och vi förstår varför. LOV innebär att det är fritt för marknaden att bygga äldreboenden när, var och hur man vill. Det har lett till att det byggts för många boenden. Vi får lägga mellan 30 och 50 miljoner kronor per år på tomma platser.
LOV-systemet hindrar också en geografisk spridning av äldreboenden, något vi önskar. LOV-boendena är främst koncentrerade till centrala delar av Uppsala, några av dem i ett och samma kvarter. Inte ett enda LOV-boende har skapats på landsbygden eller i befolkningstäta och populära stadsdelar som exempelvis Rosendal.
Genom att sluta använda LOV kan vi i kommunen säkerställa att det finns boenden i dom delar av vår kommun där många av Uppsalas äldre faktiskt vill bo, inte bara i innerstaden. Och eftersom vi samtidigt bestämmer att kommunen maximalt ska ha hälften av boendena och privata samt idéburna icke vinstdrivande aktörer ha hälften av boendena, så kommer den samlade effekten vara att valfriheten för berörda äldre blir större än i dag.
De partier som grävt ned sig i ett ställningstagande att LOV skulle vara liktydigt med valfrihet, föreslår att kommunen ska lägga ner boenden i egen regi när det är överskott på platser. De har inte svarat på om det är våra populära kostnadseffektiva boenden i innerstaden, eller de boenden på vår landsbygd som brottas med ekonomiska svårigheter som ska lägga ner.
Eftersom vi i dag behöver lägga resurser på tomma platser är de ekonomiska villkoren tuffa. Vi har mycket populära idéburna boenden som varje år gör minusresultat och förr eller senare kommer att behöva stänga sin verksamhet om inget görs. När vi nu anpassar mängden boenden efter behov kan vi överföra resurser från att finansiera tomma platser till att i stället höja ersättningen, vilket blir en räddning för flera boenden.
Det största hotet mot Uppsalabornas valfrihet är, namnet till trots, lag om valfrihetssystem. Om boenden går omkull på grund av ekonomiska svårigheter och om kommunen varje gång det uppstår överkapacitet ska hantera det genom att lägga ner boenden i egen regi kommer valfriheten drastiskt att försämras för Uppsalas seniorer. Valfriheten ska stärkas. Kvaliteten ska stärkas. Det är vi överens om.