Först bekÀmpar vi cigaretterna, sedan tar vi snuset

A Non Smoking Generation lÄtsas inte om att Sverige har lÀgst tobaksrelaterad dödlighet i EU, skriver Anders Milton med flera i sin slutreplik.

Replik2023-05-19 11:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

REPLIK

För lÀsaren mÄste det vara nÄgot förvirrande nÀr Helen Stjerna pÄ A Non Smoking Generation Àr sÄ skrÀmd av att cigarrettrökningen gÄr ner att hon mÄste bekÀmpa varje faktagrundat argument om varför sÄ Àr fallet.

I tvÄ nya artiklar (UNT 21/4 och 8/5) raljerar Helen Stjerna över experters slutsatser om att snus kan hjÀlpa rökare att sluta med cigaretterna och misstÀnkliggör bÄde dem och Snuskommissionen för att ha andra syften Àn att presentera fakta. FristÄende forskare anklagas tillsammans med oss i Snuskommissionen för att vilja vilseleda allmÀnheten och beslutsfattarna om snusets hÀlsoeffekter. Det Àr oförskÀmt.

Att Sverige har lĂ€gst tobaksrelaterad dödlighet inom EU trots att vi konsumerar tobak som snittet inom unionen, det lĂ„tsas hon inte om. I stĂ€llet talar hon om Sveriges informationskampanj mot rökningen som den enda förklaringen till nedgĂ„ngen. Som om denna kampanj bara bedrevs i Sverige. Som om detta inte Ă€r ett huvudspĂ„r inom hela EU inom ramen för den stora ”Beat Cancer”-kampanjen. Information rĂ€cker inte. Det mĂ„ste ocksĂ„ finnas alternativ.

Vet inte Helen Stjerna om detta? Jo, det Àr klart att hon gör.

Helen Stjerna vet ocksÄ att Snuskommissionen inte arbetar för att öka snusförsÀljningen. TvÀrtom ser vi gÀrna att folk slutar snusa. Men vi menar att de dödliga cigaretterna mÄste bekÀmpas först, innan vi tar itu med det mindre skadliga snuset som inte heller Àr nÄgon hÀlsoprodukt.

ÄndĂ„ klumpar hon ihop oss med det hon kallar tobaksindustrin. Syftet Ă€r att göra oss till en del av dess grumliga historia av förnekelser och dimridĂ„er nĂ€r det gĂ€ller cigaretternas farlighet. SĂ„ nĂ€r ansedda forskare i epidemiologi frĂ„n UmeĂ„ Universitet och Karolinska Institutet nu stöder oss och skriver att ”snus kan otvetydigt vara ett sĂ€tt att sluta röka Ă€ven om det inte Ă€r helt ofarligt” (UNT 30/4) tvingas Stjerna svara med att de ocksĂ„ gĂ„r tobaksindustrins Ă€renden.

SĂ„ varför har Helen Stjerna placerat sig sjĂ€lv i denna pinsamma Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nd? Svaret Ă€r lika uppenbart som trist: Hon slĂ„ss för sitt eget statliga stöd. Stjerna Ă€r finansierad av regeringen via FolkhĂ€lsomyndigheten. Om rökberoendet upphör finns inget behov att anvĂ€nda skattemedel till en organisation som uppkom för att uppnĂ„ just detta. 

Men det hjÀlper ju inte Helen Stjerna och hennes beroende av dessa skattemedel för sitt uppehÀlle.