Sida finansierar inte omvändelseförsök

Centerpartiet hänvisar till felaktiga uppgifter om Sida och Sveriges biståndsarbete, skriver Ulf Källstig i en replik.

Sida finansierar inte omvändelseterapi, skriver Ulf Källstig.

Sida finansierar inte omvändelseterapi, skriver Ulf Källstig.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Replik2024-08-27 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

I debattartikeln Regeringen måste ta krafttag mot omvändelseterapi (11/8), skriver Centerpartiets ledare Muharrem Demirok och andra om uppgiften att omkring en femtedel av unga HBTQI-personer uppgett att de någon gång utsatts för försök att påverka deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

De hänvisar till en text i Dagens Nyheter där man hävdat att svenskt bistånd gått till organisationer som bedrivit omvändelseförsök, vilket inte är sant. Sida har bemött de felaktiga uppgifterna i en intervju med Dagens Nyheter (28/2-2023) och på vår egen hemsida.

Efter DN:s publicering kontaktade vi vår samarbetsorganisation Frontline Aids och deras implementerande partners The AIDS Support Organisation (TASO) samt Liverpool VCT (LVCT). Inga belägg hittades på att omvändelseterapi förekommer i verksamheter som finansieras av Sida.

undefined
Ulf Källstig, chef för Afrika-avdelningen på Sida.

Däremot var det känt att en enskild anställd på LVCT år 2021 hade ertappats med att hänvisa en person vidare till någon som utför omvändelseterapi. Detta bröt mot reglerna och personen fick lämna sitt jobb. Denna person jobbade för LVCT men inte i en verksamhet som finansierades av Sida.

Sida stödjer sedan länge hiv- och aidsvård i Östafrika för människor i särskilt utsatta situationer, däribland hbtqi-personer. Det finns krav på att de organisationer som utför arbetet aktivt ska motarbeta det stigma och den diskriminering som är vanlig i flera afrikanska länder och där situationen också hårdnat.

Att stötta omvändelseterapi är ingenting som Sida på något sätt gör: Sådant är oacceptabelt.