Avskaffa individuell lönesättning på Ackis

Det är tråkigt alliansen skyller i från sig om problemen på Akademiska sjukhuset, skriver Kattia Quintanilla.

Replik2023-02-17 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Det är väl symptomatiskt för den alliansmärkta regionledningen (UNT 4/2), att när man lyfter olika problem som behöver lösas, är det första man gör att skylla ifrån sig ansvaret på någon annan. Att Region Uppsala, och inte minst Akademiska sjukhuset, har stora problem med personalfrågorna är knappast någon nyhet, eller hemlighet för den delen. Min huvudpoäng är inte hyrpersonal utan patientsäkerhet, ledning och arbetsmiljö. Problem som bör lösas genom ett långsiktigt arbete och att politiken har ansvar för att leda det arbetet. Kortsiktiga lösningar som hyrpersonal och en "nygammal" intern bemanningspool, riskerar snarare att vara kontraproduktiva och leda till försämrad patientsäkerhet.

Problemet med hyrpersonal är bara ett symptom på djupare strukturella problem inom vården som behöver adresseras. Jag med min mångåriga bakgrund av arbete inom vården (både som chef och sjuksköterska) ville dela med mig av två förslag jag tror är centrala, nämligen att stärka chefskapet, inte genom att anställa fler chefer utan rätt chefer (erfarna chefer med formell kompetens) och införa en kontinuerlig uppföljning på deras arbete.

Ett annat förslag är att jobba långsiktigt med löneökningar och att återinföra en solidarisk lönemodell. Den individuella lönesättningen som alliansen införde fick negativa konsekvenser. 

Nog skulle en ödmjukare inställning kunna vara på plats från dem som är ytterst ansvariga för sjukvården i länet. Inte minst när situationen inom vården är så allvarlig. Det parti jag engagerar mig i på fritiden, ett parti som byggde upp välfärden i Sverige, är inte utan skuld. Nu står det de ledande folkvalda allianspolitikerna fritt att välja om man vill lyssna till folket eller inte. Jag hoppas att de värnar om förtroendet de fått och tillbringar resterande mandatperiod med stora öron ut mot verksamheterna och utsträckta händer till alla de goda krafter – medarbetare, politiska motståndare, forskare, patienter – som vill bidra.