REPLIK
Vi välkomnar att Uppsalas styre och UP säger sig värna äldres valfrihet (UNT 26/3). Det finns som sagt ett mycket starkt stöd för att kunna välja boende bland Uppsalas äldre. Fler än 9 av 10 vill kunna välja var de ska bo den dagen de behöver plats på ett äldreboende. De vill också kunna välja mellan olika privata och offentliga boenden. Det är därför viktigt att Uppsalas seniorer erbjuds en verklig valfrihet. Så blir det inte nu.
Det förslag som Uppsalas politiska majoritet presenterat innehåller ingen beskrivning av hur äldres valfrihet ska säkerställas. I stället vill politiken bestämma både vilken typ av utförare som de äldre ska få välja mellan och var de tilltänkta boendena ska ligga. Vi menar att detta bör styras av de äldres önskemål. Annars blir det ingen verklig valfrihet. Vi har nämligen sett hur äldres vilja har satts på undantag i andra kommuner som påstår sig ha valfrihet. Äldres rådighet står sig då slätt mot politikernas.
Som Uppsalas majoritet påpekat har flera fristående utförare haft svårt att klara sig på kommunens ersättning eftersom den varit låg. Att de kommunala äldreboendena fått vissa ersättningar, till exempel för tomma platser, som de fristående utförarna inte får del av är en viktig förklaring till det. En förutsättning för att verklig valfrihet ska råda är att alla utförare får likvärdiga villkor. Annars missgynnas de äldre som valt en fristående utförare.
Att välja var man vill bo är ett viktigt beslut för oss alla – det blir inte mindre viktigt när man blir äldre. Tvärtom. Vi är övertygade om att de utmaningar som styret och UP ser, går att lösa även inom en modell med verklig valfrihet. Boenden som inte efterfrågas kan nyttjas på annat sätt och finns önskemål om boenden i glesbygd kan kommunen säkerställa det genom en särskild upphandling eller genom att bygga i kommunal regi. Vi uppmanar Uppsalas politiker att tänka om. Att beskära äldres inflytande är inte förenligt med de äldrevänliga principer ni säger er värna.