REPLIK
Som företrädare för hjärtsjukvården på Akademiska sjukhuset och forskningen inom Uppsala universitet vill vi kommentera artikeln ”Upp till bevis för Region Uppsala och Akademiska sjukhuset” (UNT 15/1).
Först vill vi rikta ett tack till artikelförfattarna som representerar patientföreningen Riksförbundet HjärtLung för ni argumenterar för bättre och mer jämlik vård, och att ni tillsammans med professionen ställer krav på resurser till vård och forskning. Vi är eniga i att det föreligger ojämlikheter i vårt samhälle avseende socioekonomiska förutsättningar och att detta måste bekämpas. Det gäller alla samhällsfunktioner. Vi är också överens om att vi bör sträva efter bättre förutsättningar för forskning, till exempel att anonymiserad vårddata lättare ska kunna användas för forskning som gagnar patienter. Alla är, eller blir förr eller senare, patienter och alla vill ha vård som är baserad på evidens oavsett socioekonomisk status eller bostadsort.
Av artikeln kan man få intryck av att det nationella kvalitetsregistret Swedehearts årliga rapport för året 2023 redan är publicerad och visar försämringar för Akademiska sjukhuset och Region Uppsala. Så är inte fallet, utan uppgifterna som diskuteras gäller 2022. Kvalitetspoäng som beräknas utifrån ett antal variabler syftar i första hand inte till att jämföra sjukhus med varandra, utan att jämföra vården på varje sjukhus över tid.
Den övergripande kvalitetspoängen för hjärtsjukvården i Uppland ligger inte i topp, men förbättrades för både Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett från 2019 till 2022. Inom flera delar av specialistsjukvården såsom kvalitet på hjärtkirurgi, hjärtklaff- och kranskärlsingrepp, tid till och tillgänglighet till behandling för akut hjärtinfarkt låg båda Region Uppsalas sjukhus i toppskiktet i landet. Flera rapporter visar att hjärt-kärlforskningen inom Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset är världsledande. Men inom några områden av vården bör kvaliteten och tillgängligheten ytterligare förbättras.
Patienter inom Region Uppsala kan redan idag känna sig trygga i att få god vård på båda våra sjukhus. Vården har personal som brinner för sin verksamhet och om de får tillgång till hälsodata, resurser och verktyg finns goda chanser till ytterligare förbättringar.