Replik: Vinstdrivande företag är välskötta

Socialdemokraternas billiga retorik om privat vård är häpnadsväckande okunnig, skriver två moderater i en replik.

Privata tillverkare av utrustning till vården behövs, skriver två moderater.

Privata tillverkare av utrustning till vården behövs, skriver två moderater.

Foto: Anna Bredberg

Replik2023-07-13 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett debattinlägg (UNT, 28/6) försöker Peter Waara (S) ge intrycket av att Akademiska sjukhusets ekonomiska underskott skulle bero på att privatdriven vård bedrivs med ekonomiska överskott. Waaras resonemang är häpnadsväckande okunnigt, inte minst med tanke på att han undertecknar artikeln som professor vid Uppsala universitet och Luleå tekniska universitet.

Vi ska vara glada över att Sverige är en fri och öppen marknadsekonomi där en stor del av ekonomiska verksamheten bedrivs av privatägda företag.

I rak motsats till den socialdemokratiska retoriken beror det på att vinstdrivande företag är välskötta och därför kan lämna tillbaka en del av överskottet till de människor som satsat sina pengar i dessa företag.

Investeringar och avkastning är inget ”läckage” utan en nödvändighet för att både företagande och samhällsekonomin. Ett exempel på effekterna på samhällsekonomin är att lönsamma företag, utöver att betala beskattningsbar lön till sina anställda, även betalar skatt på den vinst de gör. Beskattning som i sin tur är nödvändig för att den offentliga sektorn kan utföra sina viktiga uppgifter. 

Det offentliga är dessutom beroende av stabila och lönsamma företag för att kunna utföra sina välfärdstjänster. Privata företag tillverkar läkemedel och medicintekniska produkter, livsmedel, förbrukningsprodukter och arbetskläder till de anställda och de byggnader där vården utförs. Waara tycks alltså helt ha missat grunderna för både den offentliga och den industriella ekonomin. 

Även själva vården utförs delvis av privata verksamheter, med mycket goda erfarenheter. Det är Socialdemokraterna själva uppenbarligen medvetna om, även om retoriken låter annorlunda.

År 2008 öppnades primärvården i Uppsala län för privata aktörer genom införandet av vårdval. Inför reformen protesterade Socialdemokraterna med likartade argument som idag och hävdade att hela reformen skulle rivas upp vid ett maktskifte. Så skedde inte – av den enkla anledningen att vårdvalet både visat sig fungera väl och blivit uppskattat av såväl medborgare som patienter. 

Sanningen är att varken samhället, sjukvården eller ens Akademiska sjukhuset skulle klara sig utan ett nära samarbete med olika privata aktörer.

Det är också nödvändigt att dessa gör överskott som både kan återinvesteras i den egna verksamheten och återbetalas till företagens ägare. Systemet kallas för marknadsekonomi.

Vi är övertygade om att det i grunden är ett system som Peter Waara tror på, eftersom vi alla är väl bekanta med alternativet. Med enkla retoriska poänger, och i brist på bättre argument, kan dock det privata företagandet vara en tacksam måltavla för billig retorik. 

Socialdemokraterna är inte ensamma om det. Men vi moderater är övertygade om att väljare, medarbetare och patienter begriper detta bättre än Peter Waara och hans partivänner.